Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма пояснив, яку саме монополію він запровадив

Субота, 28 грудня 2002, 21:56
Україна введе квотування виробництва та використання спирту, а також голографічний захист акцизних марок для алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Про це говориться в указі президента України Леоніда Кучми від 28 грудня про заходи впровадження державної монополії в сфері контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, який передбачає введення щорічного завчасного подання споживачами та виробниками спирту замовлень на його придбання і виробництво з обгрунтуванням обсягів.

Указ виданий з метою підвищення ефективності реалізації державної політики в сфері державного контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, збільшення надходжень до державного бюджету. Про це повідомила агентству Інтерфакс-Україна в суботу прес-секретар глави держави Олена Громницька.

Згідно з указом, Кабінету міністрів України наказується в двомісячний термін вжити заходів, пов'язаних з впровадженням держмонополії в сфері контролю за виробництвом і обігом спирту, зокрема, щодо затвердження порядку визначення виробників і споживачів спирту, що мають право на його замовлення, виробництво і використання, з їх обов'язковою реєстрацією.

Крім того, уряду доручено забезпечити введення щорічного завчасного представлення споживачами спирту замовлень на його придбання в наступному році з обгрунтуванням потреб, напрямів і способів використання спирту.

Виробники спирту зобов'язані подавати замовлення на його виробництво в наступному році з обгрунтуванням передбачуваних обсягів виробництва, які підтверджуються наявними виробничими потужностями, відповідними документами про атестацію виробництва та сертифікацію продукції.

Уряду також наказується визначити порядок обов'язкової перевірки достовірності даних, які представляються виробниками і споживачами спирту для обгрунтування замовлень на його придбання і виробництво, в тому числі щодо напрямів і способів його використання.

Кабінет міністрів також визначає резерв спирту з урахуванням кон'юнктури ринку продукції, що виробляється з використанням спирту; формує на базі обгрунтованих замовлень взаємоузгоджені квоти на виробництво і споживання спирту з урахуванням його резерву; складає і затверджує щорічний баланс виробництва і споживання спирту на основі сформованих квот і резерву; розподіляє квоти на споживання спирту на основі представлених споживачами замовлень шляхом встановлення щоквартальних лімітів на його отримання.

Крім того, уряд розподіляє на конкурсних умовах квоти на виробництво спирту на основі представлених виробниками замовлень з урахуванням стану розрахунків виробників з держбюджетом, Пенсійним фондом і станом розрахунків із виплати заробітної плати.

Згідно з указом, спирт, призначений на експорт, забороняється реалізовувати на внутрішньому ринку України. Крім того, вводиться нумерація акцизних марок для алкогольних напоїв і тютюнових виробів з використанням індексу регіону України, в якому вироблена дана продукція. Акцизні марки повинні бути обов'язково захищені голографічними елементами, виготовленими київським спецпідприємством "Голографія".

Відповідно до указу, протягом трьох місяців уряд повинен затвердити програму розвитку спиртової, ликеро-горілчаної та виноробної галузей в Україні на 2003-2007 роки.

Указом також пропонується внести зміни до ряду законів України.

Контроль за виконанням цього указу покладається на Раду національної безпеки і оборони України.

Тим часом учасники ринку міцних спиртних напоїв не знайомі із змістом указу президента України про монополію держави на ринку алкоголю і тютюнові вироби, підписаним 28 грудня, оскільки він розроблявся адміністрацією глави держави без їх активного залучення.

"Було два варіанти указу, але який підписав президент – невідомо", - відзначили в асоціації "Укрспирт" в суботу вдень.

У асоціації "Укртютюн" також повідомили, що з текстом указу не знайомі і в його розробці не брали участь.

Читайте також:

Кучма прибрав до рук українські горілку і сигарети. Зате хоче продати нафту

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...