Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна більш глобалізована, ніж Росія, але менше, ніж Китай

П'ятниця, 10 січня 2003, 11:44
У 2003 році Україна займає 42-у позицію у підсумковій таблиці рейтингу країн за рівнем глобалізації, що складають експерти журналу Foreign Policy. Позиція України порівняно з 2002 роком не змінилася.

Сусід України – Росія – у попередньому рейтингу займала 40 позицію, а цього року змістилася на 45-е місце. Зокрема, Україна випередила Росію за рівнем залучення економіки у світову економічну систему (за цим показником Україна зайняла 35 місце, а Росія - 51-е), за числом громадян країни, що відвідали інші країни (відповідно, 43 і 54 місця), за обсягами міжнародної торгівлі (11 і 40).

Росія у свою чергу випереджає Україну за числом міжнародних організацій, у роботі яких вона бере участь (12 місце - Росія, 22-е - Україна), а також за числом інтернет-серверів (відповідно, 41 і 45 місця).

Другий рік поспіль найбільш глобалізованою країною світу визнається Ірландія. У першу п'ятірку найбільш глобалізованих країн також увійшли Швейцарія (зберегла друге місце), Швеція (була п'ятої), Сінгапур (був третім) і Нідерланди (четверте місце у попередньому рейтингу).

Велика Британія посіла 9 місце, слідом за нею йдуть Фінляндія, США і Франція. Чехія - на 15-ій позиції, Німеччина - на 17-ій, Польща - на 32-ій, Японія - на 35-ій, Китай - на 51-ій.

Усього у рейтингу глобалізації беруть участь 62 країни світу, що поєднують 85% населення земної кулі і більше 90% світової економіки. При складанні рейтингу експерти журналу Foreign Policy враховують чотири основних параметри: економічна інтеграція - обсяг міжнародної торгівлі, інвестицій і різного роду виплат (у тому числі і зарплат), здійснених при перетині державних кордонів; персональні контакти - міжнародні поїздки і туризм, обсяг міжнародних телефонних переговорів, поштових відправлень і переказів тощо.

А також, технології - число користувачів Інтернет, число інтернет-серверів і т.д., і участь країни у міжнародній політиці - членство у міжнародних організаціях, кількість посольств і т.д.

Як відзначають експерти, торік знизилось число туристів, що подорожують по інших країнах. Також зменшилися обсяги міжнародної торгівлі. Укладачі Індексу підкреслюють, що рівень економічної інтеграції особливо помітно знизився у Західній Європі.

Washington ProFile

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування