Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ахметов: "Стосовно Віктора Андрійовича - я звик дивитися на справи і вчинки"

Субота, 11 січня 2003, 17:18
Дивіться також схему промислового холдингу Ахметова, оприлюднену в журналі "Кореспондент"





Розговорився останній з таємничих українських олігархів. Слідом за Пінчуком і Суркісом пішов на контакт із пресою хазяїн Донецького регіону Ринат Ахметов. Найбагатша людина України (за версією польського видання Wprost) дала інтерв'ю журналові "Кореспондент", де розповіла про все, про що вважала за потрібне.

Ахметов і політика

"Я намагаюся не брати участі у політиці. Я вважаю, що бізнесмени повинні займатися бізнесом, а політикою - політики. За великим рахунком, скрізь потрібні кваліфіковані менеджери", - переконаний Ахметов.

"Якщо ви мене сьогодні запитаєте, чи готовий я до політики, я відповім "ні". Я не знаю, що буде через 5-10 років. Може того, чим я сьогодні займаюся, мені буде вже недостатньо. Але у мене є дуже великі плани, принаймні, на найближчі п'ять років".

"Згадуючи кулачні баталії у парламенті, Ахметов жартує, що якби висунув свою кандидатуру до парламенту, то був би підготованою людиною - не даремно займався боксом, - відзначає "Кореспондент". - Незважаючи на постійні запевняння в аполітичності, Ахметов стежить за новинами політики, читає аналітичні доповіді про події, що відбуваються, так, говорить, що тільки "одним оком" - "головне, щоб не забути про бізнес".

"Адже якщо я тільки те і буду робити, що читати про те, що відбувається у країні, фінансові результати моїх підприємств погіршаться. Але моя задача - трошки володіти ситуацією, а той предмет, яким я займаюся, - знати глибоко".

Ахметов і Янукович

"Ця людина вміла слухати, чути, а головне - робити правильні висновки [...] Він завжди дивився на ситуацію так: викликає бізнес і запитує: "Які у вас проблеми? Що потрібно зробити державі для того, щоб ви вийшли на більш якісний рівень, щоб ви розвивали свої підприємства? Скажіть свою точку зору".

"Сьогодні тільки дуже недалекі люди можуть сказати, що якщо Янукович перейшов до Києва, то буде захищати інтереси одного окремого регіону. Ну, повірте, він же не відповідає за регіони, він відповідає за економіку держави".

"Віктор Янукович - це міцний господарник, який більше п'яти років керував областю і вивів її на якісно новий рівень, добра, порядна людина, а, крім того, великий прихильник футболу і команди "Шахтар" зокрема. А те, що він зараз у посаді прем'єр-міністра - це, звичайно, велика відповідальність. Я можу тільки побажати йому удачі, щоб він зміг проявити свої найкращі якості, і той позитивний досвід, який він отримав у Донецькій області, знадобився йому на новому місці роботи.

На питання про те, чи залишаться у нього з прем'єром Януковичем "гарні стосунки", Ахметов відзначив: "Ви розумієте, друзі можуть не бачитися роками і з повагою і розумінням ставитися один до одного. Я переконаний, що у нас залишаться дружні стосунки".

Ахметов не став говорити, чи брав він участь у переговорах з депутатами щодо голосування по кандидатурі Януковича на посаду прем'єра: "З одного боку, у кожній сфері діяльності, чи то бізнес чи політика, існують свої правила гри, яких необхідно дотримуватися. З іншого боку - хочу підтримати інтригу, щоб було цікавіше".

Ахметов і Ющенко

"Говорять про те, що ми (донецькі) з Ющенком, так чому ж "Наша Україна" не підтримала кандидатуру Януковича? Якщо Ющенко розповідає, що він до Донбасу відчуває великі симпатії, хотів би бути ближчим до Донбасу, то зараз він мав унікальну можливість нас підтримати, але "Наша Україна" на це не пішла. Його депутати не голосували проти кандидатури Януковича, але утрималися...

А стосовно Віктора Андрійовича - я звик дивитися на справи і вчинки".

Ахметов і донецькі

"Для мене патріотизм у бізнесі - це кваліфікація. У Донецьку дуже багато кваліфікованих людей. І якщо в Києві вважають за потрібне запросити їх, щоб вони допомогли державі, я думаю, вони не зганьблять Донбас і не опустяться нижче свого рівня. Але в жодному випадку не можна дивитися на один регіон. Я вважаю, що до Києва повинні приїжджати кращі фахівці зі всієї України, і я переконаний, що так і буде".

Сам Ахметов не збирається до Києва: "Я люблю Донецьк і у мене тут ще дуже багато роботи".

Ахметов і бізнес

"Крім Донміськбанку я є акціонером компанії Систем Капітал Менеджмент (СКМ)".

Як відзначає "Кореспондент", цю структуру він створив зо два роки тому, і вона не займається господарською діяльністю. "Вона керує корпоративними правами, розробляє стратегію і залучає міжнародні консалтингові компанії. Головна задача СКМ - забезпечити прозорість, як для акціонерів підприємств, так і для держави".

"СКМ належить контрольний пакет акцій металургійного комбінату Азовсталь, і не тільки. З цим мене можна пов'язувати. Однак коли мене пов'язують з корпорацією Індустріальний союз Донбасу (ІСД), я відповідаю "ні", тому що не є акціонером цієї компанії. Але якщо ІСД є акціонером комбінату Азовсталь, ми разом одержуємо дивіденди від діяльності комбінату".

Ахметов і мільярди

"Дай Боже їм здоров'я", - так Ахметов коментує рейтинг польського журналу Wprost, що оцінив статки Рината Ахметова у $1,7 млрд. і вивів донецького бізнесмена на перше місце в Україні і на шосте місце у списку 25 найбагатших людей Центральної і Східної Європи.

"Я хочу, щоб вони були праві. Але мені хотілося б знати, за якими критеріями експерти оцінювали моє майно. Адже головний критерій - ринок, і якщо він оцінить мій капітал у $1,7 млрд. і заплатить за мої активи ці гроші, тоді я скажу, що журнал був правий. І коли я одержу $1,7 млрд., тоді заплачу з цих грошей податки і скажу, що у мене дійсно такі гроші є".

"Шлях Ахметова до багатства, як і до фінансової прозорості, був явно не легким, і ще менш ясним, - пише "Кореспондент". - Виходець з бідної шахтарської родини, він закінчив економічний факультет Донецького державного університету. Про перший бізнес він згадує не дуже охоче".

"Це було на початку 1990 років. Був там якийсь бізнес. У мене це сталося випадково. Зовсім не плануючи одержати суперприбуток, ми купили підприємство, але не знали, що з ним зробити. Продати ми його не змогли, але у країні відбулася інфляція, і в результаті ми продали це підприємство за зовсім інші гроші".

"Я тоді не планував, що у мене буде таке майбутнє. Ми всі тоді хотіли заробити собі на життя. Як говорять, якщо ви хочете заробити собі на життя, ви повинні працювати, а якщо ви хочете розбагатіти, ви повинні придумати щось інше".

"Я думаю, у будь-якій справі є складова - вдача. Як і у футболі, так і в бізнесі мені десь пощастило. Інтуїція підказала купити це підприємство. Коли ми купили, тоді ми почали дивитися, за рахунок чого ми повинні знизити витрати, за рахунок чого збільшити прибутки. Потім ми почали дивитися далі".

"Проте багатство Ахметова пов'язують з його другом дитинства - Олександром Брагіним, який загинув у середині 90-х і передав йому все своє майно, у тому числі, як стверджують, футбольний клуб Шахтар і фірму Люкс (готельний бізнес). Але Ахметов очолив "Шахтар" тільки у 1996-му - йому знадобився рік для роздумів. Сам він стверджує, що "вистраждав" це рішення, як і будь-яке інше", - відзначає "Кореспондент".

Ахметов і футбол

"Бізнес мені потрібний, щоб були інвестиції у футбол", - говорить Ахметов.

"Ахметов є власником одного з найбільших футбольних клубів в Україні, утримання якого зараз обходиться не менш ніж у $10 млн. щорічно, і ця цифра росте. Поразки, як і перемоги своєї команди, Ахметов сприймає, не приховуючи сліз. "Футбол - це ж не іграшка, це стан душі, сенс життя", - говорить він. Хоча у багатьох країнах цей спорт - досить прибутковий вид бізнесу, в Україні заробити гроші на ньому поки неможливо, і клуб збитковий. "І не тому, що ми недостатньо кваліфіковані, а тому, що живемо у таких умовах", - впевнений Ахметов. Проте він вважає, що, зрештою, футбол стане прибутковим - коли у нього піде більше інвестицій, "ми побачимо інший рівень чемпіонату країни". Домогтися цього, на думку Ахметова, можна тільки завдяки здоровій конкуренції", - відзначає "Кореспондент".

"Я намагався розібрати футбол на всі складові - повинен був зрозуміти, з чого складається успіх. Ми створили наукову групу. Більш того, мою філософію вже прийняли усі. На сьогоднішній день ми кожну гру, кожне тренування розбираємо, і кожен футболіст бачить свої переваги і недоліки. Дуже важливо для людини побачити, де її сильна сторона, а де слабка", - підкреслює Ахметов.

Ахметов: досьє

Дата народження - 21 вересня 1966 року
Вік - 36 років
Місце народження - селище Октябрське міста Донецька
Місце роботи - Президент футбольного клубу Шахтар, засновник і акціонер Донецького міського банку, компанії Систем Капітал Менеджмент
Чим визначається його вплив? - Капіталом, у футболі - позиціями клубу
Чим займався у 1991 році? - За його словами, рятував брата, який був важко хворий
Чи був членом Компартії ? - Ні
Відносини з Леонідом Кучмою? - Близько не знайомий, був присутній лише на загальних зборах за участі президента
Опоненти - Колись - брати Григорій і Ігор Суркіси. Ахметов говорить, що на сьогоднішній день у них протиріч немає
Майно - Польський журнал Wprost оцінив його стан у $1,7 млрд. Ахметов спростовує цю цифру. Проте він володіє найбільшими регіональними ЗМІ у Донецьку, газетою Сегодня (Київ), акціями багатьох підприємств, займається добродійністю.
Ахметов любить: футбол, Донецьк, рідне селище Октябрське, друзів дитинства; Новий рік, чорний колір, гарбузову кашу, чай, грати в "дурня"; тверезий погляд на речі, аналіз, стратегічний підхід, атаку; щирість, прозорість, конкуренцію, креативність, мудрість, бачити плоди своєї роботи.
Ахметов не любить: говорити про політику, давати оцінки діям інших; фільми-бойовики, руйнування; прямі запитання, обман, хитрощі; саморекламу, коли беруть "по блату", коли діють "напоказ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування