Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поляки люблять менше за українців лише циганів, румунів та арабів

Середа, 15 січня 2003, 19:30
Польський Центр досліджень громадської думки – "Цебос" (CBOS) оприлюднив результати чергових досліджень на тему, кого з інших народів люблять чи недолюблюють поляки.

Такі дослідження Цебос проводить майже кожного року, починаючи з 1993-го. Практично беззмінно найбільшою симпатією у поляків користуються відповідно американці, італійці, французи та англійці. Послідовними є поляки і в своїх антипатіях до циганів і румунів.

Щодо українців, то ставлення поляків, яке можна назвати швидше негативним, змінюється дуже повільно, повідомляє Радіо Свобода.

Протягом 1993-99 років українці у шкалі симпатій поляків займали стабільне третє місце знизу, випереджуючи лише румунів та циган. Традиційно антипатію до українців висловлювало близько 60 відсотків опитуваних, а кількість симпатиків вагалася в межах 10 відсотків.

Протягом кількох останніх років фахівці зауважили тенденцію до зменшення числа тих респондентів, що ставилися до українців вороже, проте симпатиків практично не прибувало, тобто збільшувалася кількість байдужих та нерішучих.

Цьогорічні дослідження нарешті принесли інші результати. Відсоток опитуваних, що зізналися у своїх симпатіях до українців, зріс майже вдвічі – до 22 відсотків, а цифра ворожо налаштованих поляків зменшилась на 10 відсотків порівняно з 1999 роком.

Це дало можливість українцям піднятися на сходинку вище в рейтингу польських симпатій, звільняючи місце аутсайдера для арабів. Тепер ставлення поляків до українців можна визначити як між євреями згори та арабами, циганами і румунами знизу.

Однак не всі схильні однозначно довіряти соціологічним опитуванням. Історик, колишній голова Об'єднання Українців Польщі Юрій Рейт погоджується, що в даному опитуванні українцям допомогли піднятися в цьому рейтингу араби – ставлення до яких різко погіршилося після подій 11 вересня.

На думку пана Рейта, справжня зміна на краще польських настроїв щодо українців відбувається переважно на рівні еліти, а на рівні пересічного громадянина Польщі цей процес відбувається дуже повільно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування