Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обрання Кучми лідером СНД ударить по бюджету України, говорить Тарасюк

Четвер, 16 січня 2003, 19:17
Президент України не може очолювати Раду глав держав СНД, вважає екс-міністр закордонних справ, народний депутат Борис Тарасюк.

На його думку, це неможливо, тому що Україна не є членом СНД. "Україна є країною-учасником СНД, а не членом. Членство запроваджується ратифікацією і підписанням статуту СНД", - зазначив Тарасюк в інтерв'ю "Українській правді".

Він розповів, що Україна підписала установчі документи СНД "Біловезьку угоду", а там "записано, що учасник, а не член". Крім того, саму "Біловезьку угоду" Верховна Рада ратифікувала із застереженням.

Водночас Тарасюк припустив, що цей факт не завадить обрати Леоніда Кучму главою ради глав держав СНД. Він також сказав, що обрання глави ради президентів відбувається з ігноруванням формальних процедур: "Про що може йти мова, якщо Росія всупереч запереченням наполягала на тому, щоб головувати 10 років".

Тарасюк зазначив, що "Росія трималася за це головування, щоб продемонструвати, хто є хазяїном на території колишнього СРСР, щоб показати західному світу, що Росія контролює країни СНД, і щоб щось з ними вирішувати, то треба говорити із Москвою".

Він також сказав, що головування України в СНД може призвести до незапланованих втрат бюджету. "Україні доведеться приймати різні зібрання, делегацій, глав відомчих, координаційних інституцій СНД", - пояснив Тарасюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування