Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мільярдери Ахметов і Пінчук виходять на міжнародну арену

Понеділок, 20 січня 2003, 14:36
Британський діловий журнал EuroBusiness опублікував список найбагатших людей світу, у якому уперше фігурують прізвища двох українських мільярдерів. Імена їх відомі – про їхні статки писав польський журнал Wprost – це Ринат Ахметов і Віктор Пінчук.

Очолює список, як завжди Білл Гейтс із 45 мільярдами. У тридцятці найбагатших – ще 17 американців та найбагатший з росіян – власник Юкоса Михайло Ходорковський з 8 мільярдами.

Українські мільярдери не такі багаті. За даними європейців, Ахметов "нелегкою працею" нажив собі багатство у 1,7 млрд. євро, Пінчук "наварив" (сталі) на 1,3 млрд. євро. Новина опублікована в російській "Незалежній газеті", що, на жаль, не повідомляє про займані українцями місця в рейтингу.

Ахметов уже коментував повідомлення польського видання – "Дай Боже їм здоров'я", добродушно кинув він на питання про виявлені поляками його мільярди.

Йому тоді приписали шосте місце в списку 25 найбагатших людей Центральної й Східної Європи. З цим Ахметов скромно не погодився. "Я хочу, щоб вони були праві. Але мені хотілося б знати, за якими критеріями експерти оцінювали моє майно. Адже головний критерій - ринок, і якщо він оцінить мій капітал у $1,7 млрд. і заплатить за мої активи ці гроші, тоді я скажу, що журнал був правий. І коли я одержу $1,7 млрд., тоді заплачу з цих грошей податки і скажу, що в мене дійсно такі гроші є", - виправдовувався Ахметов в інтерв'ю журналові "Кореспондент".

"Ринок", якщо брати до уваги солідне дослідження EuroBusiness, оцінив по достоїнству. Слід гадати, що тепер Ахметову варто готувати грошики для податкової...

Не відомо, скільки Ахметов вказує у своїх деклараціях, але очевидні його мільйонні витрати на підтримку в бойовій формі футболістів "Шахтаря", будівництво п'ятизіркових готелів і фешенебельних спортивних баз.

Грошики йому "капають" з Донгорбанку, компанії "Систем Кепітал Менеджмент", що є акціонером пивзаводу "Сармат", видавничої групи "Сьогодні", оператора мобільного зв'язку DCC, а також Єнакіївського, Краматорського, Керченського металургійних комбінатів, Харцизького трубного заводу, "Запоріжкоксу", Авдієвського коксохімзаводу, "Силуру".

Ось схема з журналу Кореспондент, із якої зрозуміло, як саме Ахметов заробляє мільярди.

Що стосується Пінчука, то він теж відмовлявся, коли його запитали про статки. Ще один скромний український мільярдер.

У перший і останній поки раз, коли журналістам удалося "допитати" Пінчука, на питання, чи вважає він себе найбагатшою людиною в Україні, коротко, але з достоїнством відповів "Ні". Знає, про що говорить – в Ахметова на декілька сотень мільйонів виявилося більше.

Традиційний бізнес Пінчука – експорт труб і металопрокату. Як повідомляє сайт його компанії Інтерпайп, до складу групи входять Нижньодніпровський трубопрокатний завод, Новомосковський трубний завод, Алчевський Металургійний Комбінат, Могилевський металургійний завод, ТОВ "Екологічна ініціатива", Нікопольський завод безшовних труб "NIKO TUBE".

Витрачає гроші Пінчук теж із розмахом. Але протиставив футболові меценатство у сфері культури. З видимих і не приховуваних витрат - концерти Співакова, гастролі Ленкому, заявлені десятки тисяч благодійних програм по комп'ютеризації на власному мажоритарному окрузі.

P.S. Ще один цікавий факт. В Україні проживає (тимчасово) ще один світовий мільярдер – "пенсіонер і державний чиновник" Віктор Чорномирдін. Статки російського посла в Україні журнал оцінює в 1,35 млрд. євро (140-і місце в загальному списку євромільярдерів).

"Незалежна газета" так пише про вплив російського "дипломата": "Віктор Чорномирдін є не тільки послом Росії на Україні, але ще і спецпредставником президента Росії по розвитку російсько-українських торгово-економічних зв'язків. Тобто він не просто посол, але й фактично співробітник Кремля.

Обговорення багатств Чорномирдіна один раз уже обернулося скандалом. У 1997 році "Вісті" з посиланням на Le Monde повідомили, що особистий капітал тодішнього прем'єр-міністра Росії оцінюється в 5 млрд. доларів. Чорномирдін ці заяви гнівно відкинув. І взагалі на всі спроби оцінити його статки завжди закликав знайти хоч один реєстр акцій "Газпрому", де містилися б зведення про належні йому пакети. Але, незважаючи на те що останнє десятиліття Чорномирдін комерційною діяльністю взагалі не займався, західна преса продовжує все ж вважати його мільярдером".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсона, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
20:23
У Берліні заборонили прапор Росії на 8 та 9 травня
20:07
"Учні перших та других класів навіть не знають, що таке школа". Освітні історії з Дніпропетровщини
Усі новини...
Реклама: