Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Борис Тарасюк: Україні запропонували квазі-план набуття членства в НАТО

П'ятниця, 24 січня 2003, 11:43
"План дій Україна - НАТО є позитивним кроком у відносинах між Україною і Північноатлантичним Альянсом, - вважає Голова Комітету ВР України з питань Європейської інтеграції Борис Тарасюк.

"На мою думку, прийняття цього плану разом з Цільовим планом на 2003 рік стали одними з небагатьох зовнішньо-політичних успіхів України за останній час. Зволікання із опублікуванням документа українською стороною лише нагнітало інтригу навколо його змісту. Насправді ж там нема чого приховувати", - зауважив народний депутат.

Він вважає, що побоювання з боку виконавчої влади мотивувалися, очевидно, "небажанням донести до громадськості ті зобов’язання, які взяла українська влада перед країнами-членами НАТО".

"Мова йде про вирішення внутрішніх проблем України, які є перешкодами і в реалізації Плану дій з боку України. Це питання щодо відкритості економіки відповідно до стандартів Світової організації торгівлі і вступ до неї, захисту інтелектуальної власності, енергетичної безпеки, свободи слова, вільного поширення інформації, зміцнення демократії, верховенства права, принципу розподілу влади, незалежності судів, демократичних виборів, свободи слова", - підкреслив Тарасюк.

На його думку, це ті проблеми, які є "ключовими у виникненні і продовженні нинішньої внутрішньополітичної кризи в українському суспільстві". Водночас Тарасюк наголосив, що, "на жаль, сьогодні навряд чи можна констатувати, що Україна виконує всі ці зобов’язання".

За його словами, привертає увагу той факт, що "попри практику укладання так званих Планів набуття членства країнами-кандидатами до вступу в НАТО, Україні було запропоновано квазі-план набуття членства, який названо Планом дій".

"Цим, власне, визначена специфіка у відносинах між Україною і НАТО, на відміну від відносин з іншими країнами. В цілому план дій – це позитивний документ, який має стимулювати українську владу не лише до вдосконалення у військовій галузі, а перш за все - в політичній та економічній", зауважив Борис Тарасюк.

Прес-служба блоку "Наша Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування