Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КОМІСІЯ ПО ГОНГАДЗЕ "ВІДНОВЛЮЄ ДЕНЬ ПРЕЗИДЕНТА", щоб знайти вбивцю

Вівторок, 11 лютого 2003, 14:28
Народний депутат України Іван Драч (фракція "Наша Україна") підтверджує автентичність своєї розмови з президентом Кучмою, запис якої зробив екс-майор держохорони України Микола Мельниченко.

В вівторок під час засідання парламентської слідчої комісії зі справи про убивство журналіста Георгія Гонгадзе й інших резонансних справ Драч підтвердив, що його розмова з президентом відбулася у червні 2000 року.

Прослухавши аудіозапис розмови, депутат підтвердив, що один голос на плівці належить йому, другий - Кучмі, а також те, що запис не змонтований.

Крім того, на засіданні слідчої комісії виступив один з активістів громадської організації "Ми" Олексій Подольський, який у 2000 році виступав проти проведення референдуму щодо змін до Конституції. За його словами, на початку червня того ж року невідомі люди викрали його і вивезли за межі Києва, де побили й вимагали припинити політичну діяльність.

На засіданні комісії були представлені текстові розшифровки розмови між Кучмою і тодішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком, у яких згадується Подольський. У цьому зв'язку він вважає, що збіг реальних фактів його побиття й змісту згаданої розмови вказує на автентичність цього запису.

Як відзначив член слідчої комісії, народний депутат Сергій Головатий (фракція БЮТ), зіставлення автентичності розмов з учасниками цих бесід необхідні для того, щоб "цілком відновити день президента" 12 червня 2000 року, коли відбулися розмови з Драчем, народним депутатом Борисом Олійником, а також розмова між Кучмою і тодішнім главою Служби безпеки України Леонідом Деркачем, у якій згадується Гонгадзе.

За словами голови комісії Григорія Омельченка (фракція БЮТ), справжність фрагмента запису бесіди Кучми і Деркача підтверджена черговою експертизою американської фірми "Бек-Тек". Він також повідомив, що на сьогоднішній день "Бек-Тек" провела 6 експертиз різних фрагментів "плівок Мельниченка" і підтвердила автентичність усіх цих записів.

Відповідаючи на питання журналістів, Головатий також повідомив, що попередній голова слідчої комісії Олександр Жир дотепер не передав у розпорядження комісії диктофон, за допомогою якого, за словами Мельниченка, здійснювалися записи в кабінеті глави держави.

Раніше того ж дня автентичність своєї розмови з президентом у червні 2000 року підтвердив і Олійник.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування