Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зі Щербицького вистачить наукової конференції, вважає опозиція

Понеділок, 17 лютого 2003, 15:12
Група громадських діячів звернулася до уряду України з протестом проти святкування на державному рівні ювілею українського радянського політичного діяча Володимира Щербицького.

Як заявив на прес-конференції у понеділок у Києві народний депутат Левко Лук'яненко (фракція БЮТ), "Щербицький символізує окупаційну адміністрацію Москви у радянській Україні".

"Ці святкування - спроба легалізувати комуністичний режим в Україні, спроба принизити нашу державу", - сказав Лук'яненко.

Діячі, які підписалися під заявою, звинувачують Щербицького у проведенні політики русифікації населення і "жорстокому переслідуванні патріотів України". Під зверненням, зокрема, підписалися народні депутати Лук'яненко, Тарас Чорновіл (фракція "Наша Україна"), а також Василь Лісовий, Василь Овсієнко, Валерій Шевчук, Юрій Бадзьо, Сергій Білоконь, Михайлина Коцюбинська, Володимир Яворівський.

Лук'яненко також повідомив, що у 16.00 в понеділок представники молодіжних організацій проведуть мітинг протесту проти святкування ювілею Щербицького на державному рівні.

На думку голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, лідер українських комуністів Щербицький не заслуговує на державне вшанування, а тільки на наукову конференцію.

У народного депутата "викликають щирий подив" зусилля влади, "спрямовані на відзначення 85-річчя колишнього першого секретаря ЦК КПУ. "Єдиний доцільний захід, запланований владою - це проведення наукової конференції", зазначає Томенко.

На думку народного депутата, про "роль Щербицького в житті України мали б говорити науковці-історики, а не водій чи кухар Щербицького, які зараз зі шпальт численних газет розказують, як їм гарно жилося за часів свого шефа".

"Особливо дивують зусилля української влади на відзначення річниці народження Щербицького на тлі цілковитого нехтування вшануванням найвеличніших постатей України. Це стосується князів Київської Русі, героїв численних визвольних воєн нашого народу тощо", нагадує Томенко.

На думку політолога, "влада не пам'ятає, звідки походить український народ, проте добре пам'ятає, звідки походить вона сама. У своїй більшості люди, які сьогодні займають ключові посади в держапараті - це представники та спадкоємці "команди Щербицького".

Серед офіційних заходів щодо святкування 85-річчя від дня народження Щербицького, зокрема, покладання квітів на його могилу на Байковому кладовищі у Києві 17 лютого, проведення у національній філармонії документальної виставки про його життя і політичну діяльність, встановлення пам'ятників і меморіальних дошок. Заплановано також видання книги про життя Щербицького і документальної хроніки, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:10
Як студентам-чоловікам виїхати за кордон на навчання: інструкція від Кабміну
19:03
Аграрії можуть отримати компенсацію за купівлю сільгосптехніки вже у 64 українських виробників
18:54
Bloomberg: Президент Литви закликав до покращення відносин з Китаєм
18:45
велоспортМілан здобув неймовірну перемогу в спринті на 4 етапі Джиро д’Італія-2024
18:40
ЗМІ: В Україні зупинили розгляд майже 11 тисяч кримінальних справ через мобілізацію обвинувачених
18:37
Фонд гарантування у квітні продав активи збанкрутілих банків на 260 мільйонів
18:33
фотоСША, Британія та Австрія ввели санкції проти лідера російської хакерської групи LockBit
18:14
Цього року темп зростання міжнародної торгівлі має подвоїтися: хто буде основним рушієм
18:05
Франція звинуватила Росію у залякуванні після виклику свого посла
18:01
На Донеччині судитимуть жінку, яка на тиждень лишила трьох дітей без нагляду: молодший син згорів живцем
Усі новини...
Реклама: