Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий "темник": наїзд на "Нашу Україну", ігнорувати Литвина

Середа, 5 лютого 2003, 14:53
"Темники" живі. У середу головний антицензор та опонент СДПУ(О) Микола Томенко зачитав з парламентської трибуни витримки з нових надходжень, які Банкова направляє на телеканали.

З огляду на невеликий розмір, перехоплений "темник", очевидно, є додатком до тижневого "темника". На це також вказує і час, зазначений на "рекомендаціях" висвітлення подій.

За словами Томенка, цю інструкцію він отримав "від одного із керівників однієї телекомпанії". Депутат також зазначив, що "тепер звужено коло адресатів "темників" – їх передають першим особам тих ЗМІ, які есдеки вважають своїми". Трохи змінено і зміст рекомендацій. Замість "прохання ігнорувати" пишуть "коментар відсутній".

Томенко ще раз закликав Генпрокуратуру відкрити кримінальну справу щодо порушення адміністрацією президента статей Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Щодо змісту "темників", то ніяких несподіванок немає. Ті ж самі резолюції по наїздах на "Нашу Україну". Так само прохання ігнорувати Литвина – як відомо, ще у темниках за березень 2002 есдеківські технологи сміливо перебрали на себе спотворення не тільки Ющенка, але й тодішнього глави адміністрації президента та лідера "За єду".

А ось, власне, як виглядає "презентований" Томенком новий темник:


Внимание!
17.01.03
15.30

1. 17 января ВР Украины поддержала запрос народного депутата Г.Крючкова относительно обстоятельств продажи военного имущества Министерством обороны Украины и коммерческими структурами открытому акционерному обществу "Завод Ленинская кузня". Как известно, этот завод входит в состав концерна "Укрпроминвест", почетным президентом которого является член фракции "Наша Украина" П.Порошенко.

Комментарий. Тема важная и актуальная.

2. 17 января ВР Украины поддержала запросы целого ряда народных депутатов по различным вопросам.

Комментарий.
Отсутствует.

3. 17 января В.Литвин и целый ряд народных депутатов комментировали итоги второй сессии ВР Украины.

Комментарий.
Отсутствует. Адекватные комментарии итогов сессии могут предоставить А.Зинченко, Б.Губский, А.Волков, И.Шаров, Н.Онищук, М.Погребинский.

4. 17 января В.Литвин комментировал перспективы будущей президентской кампании в Украине.

Комментарий.
Отсутствует.

5. 17 января народный депутат Н.Томенко заявил, что СДПУ(О) должна отозвать своих представителей в правительстве, если заявляет об отказе от ответственности за действия Кабинета Министров.

Комментарий.
Отсутствует.


Порівнявши новий "темник", оприлюднений Томенком, з ефіром за 17 січня, а також із транскрипцією підсумкових програм за наступну суботу-неділю, УП вдалося знайти кілька збігів.

От приклади. З усіх підконтрольних навіть СДПУ(О) ЗМІ до рекомендації освітити запит комуніста Крючкова (пункт 1) прислухалися тільки "Подробности" на Інтері. Ось текст їхнього повідомлення.

Верховна Рада направила кілька запитів генеральному прокурору
СТУДІЯ: І сьогодні ж Верховна Рада направила кілька запитів генеральному прокурору. Зокрема – парламентарі просять Святослава Піскуна перевірити факт можливого продажу військового устаткування заводові "Ленінська кузня". Це підприємство входить до концерну "Укрпромінвест", почесним президентом якого є народний депутат, член фракції "Наша Україна" Петро Порошенко. Автор запиту до Генпрокуратури – комуніст Георгій Крючков
.

Може це й збіг, але дійсно, жоден з телеканалів не звернув уваги "на запросы целого ряда народных депутатов по различным вопросам" (пункт 2). До речі, УП тоді написала про кілька запитів, в тому числі і про запит Крючкова.

Телевізійники також проігнорували заяву Томенка про те, що СДПУ(О) має відкликати своїх представників в уряді, якщо заявляє про відмову від відповідальності за дії Кабінету міністрів (пункт 5).

Інша ситуація щодо пунктів 3 і 4 - "В.Литвин и целый ряд народных депутатов комментировали итоги второй сессии ВР Украины", де зазначено, що "адекватные комментарии итогов сессии могут предоставить А.Зинченко, Б.Губский, А.Волков, И.Шаров, Н.Онищук, М.Погребинский", а також "В.Литвин комментировал перспективы будущей президентской кампании в Украине", где "комментарий отсутствует".

На всіх телеканалах був присутній Литвин, який говорить про підсумки сесії. Зазначених у темнику прізвищ серед "коментаторів" не було. Більш того, навіть інтерівські "Подробности" поряд з Литвином і есдеком Кравчуком подають коментарі Юрія Костенка.

Зазвичай фраза "комментарий отсутствует" означає "ігнорувати". У випадку ж з Литвином і президентською кампанією (пункт 4) телевізійники вчинили інакше – практично у всіх сюжетах ця тема згадувалася. Але мимохідь. У "Репортері" були перераховані всі названі Литвином можливі претенденти на президентське крісло. Інші обмежилися зауваженням про відсутність наміру балотуватися в самого спікера.

Отже, висновки напрошуються наступні:

- Томенку підсунули "лівий" "темник";
- журналісти почали саботувати "темники" з АП;
- пізніше надійшов інший, більш важливий "темник", що "виправляє" акценти;
- Томенко вводить громадськість в оману;
- комбінація 2 і 3 припущень.

Але знаючи історію мімікрії "темників", напрошуються й інші припущення. По-перше, механізм поширення "темників", як і їх "ареал", істотно змінився з часу їхнього розквіту – вересня-жовтня 2002 року. По-друге, змінилася ситуація – вже немає і поки що немає необхідності настільки жорстко контролювати інформаційний простір, як це було під час виступів опозиції.

Однак не виключено, що такий час настане. І вже в березні в оновленому ефірі ми побачимо реальні події у кривому дзеркалі "темників".

Читайте також:


Знайомтеся: Віктор Медведчук, третій президент України

Князь Тьми та Темників

Князь Тьми та Темників – 2


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...