Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

9 Березня кияни продовжували святкувати 8 Березня. Польська преса про акції опозиції

Понеділок, 10 березня 2003, 16:26
Про перебіг акції "Повстань, Україно!" 9 березня, читайте тут:

АКЦІЯ "ПОВСТАНЬ, УКРАЇНО!" Мітинг біля пам'ятника Шевченку

Польські медіа уважно стежили за перебігом подій 9 березня в Україні, провідні національні телеканали транслювали сюжети з Києва, журналісти найбільших газет спеціально виїхали до української столиці. "Українська опозиція змінює тактику", - пише "Gazeta Wyborcza" про акції протесту опозиції в Україні 9 березня.

Передаючи київську атмосферу, журналіст GW Марцін Войцеховський зокрема зазначає: "Демонстрація мала розпочати чергову хвилю протестів проти Леоніда Кучми під гаслом "Повстань, Україно!". Опозиції, однак, не вдалося стягти до Києва 100 тисяч людей, як обіцялося. Організатори твердять, що під пам'ятник Шевченкові у день його 189-х уродин прийшли 50 тис. осіб.

Утім, більш вірогідні дані міліції, котра вважає, що протестували близько 20 тисяч. "Після цієї демонстрації нічого особливо не зміниться, та я прийшов показати, що виступаю "за" демократію. Якщо перестанемо виходити на вулицю, будемо тим самим зміцнювати тоталітаризм", - каже Максим Стріха, відомий публіцист.

Однак, більшість киян вважала за краще продовжувати відзначення Дня жінки, або розважатися з нагоди Масляної, православних запустів. Хоч опозиція й зайняла на хвилю головну вулицю Києва Хрещатик, та в масштабах міста протест відчувався менше. Невідомо чому до Києва майже не приїхали опозиціонери з провінції, котрі були головною силою осінніх антикучмівських демонстрацій.

Демонстранти як завжди скандували "Кучму геть!", скаржилися на низькі зарплати й пенсії, але цього разу, наче з меншою агресією. Значно м’якше щодо президента виступали й лідери опозиції. Під впливом поміркованого блоку колишнього прем’єра Віктора Ющенка "Наша Україна" решта партій – соціалісти, комуністи й блок Юлії Тимошенко - відмовилися від негайної відставки Кучми.

Більшість виступаючих концентрувалися уже на президентських виборах осені 2004 року так, наче опозиція вже зрозуміла, що нема шансів на усунення Кучми раніше.

Лідери соціалістів та комуністів долучилися до закликів про єдність, та відмовлялися коментувати, хто може бути спільним кандидатом опозиції".

"Початок політичної весни", - так побачила київські події кореспондент газети "Rzeczpospolita". "Розмови з учасниками демонстрації в Києві, - зауважує журналіст, - доводять, що попри існуючу досить дивну тактичну коаліцію опозиційних сил, їх багато що розділяє і кожному зокрема важко буде погодитись на спільного кандидата у президенти з іншого політичного угруповання.

- Тільки Віктор Ющенко. Він така культурна цивілізована людина, буде гідним нашим представником у світі. А от Юлію Тимошенко не сприймуть з огляду на її темне минуле газового олігарха. А крім того, це така особа, що якщо хтось на неї раз плюне, то вона на нього плюне двічі, - одностайно твердили прихильники колишнього прем’єра Ющенка.

У свою чергу симпатики гарної та войовничої Юлії вважали, що названі переваги прем’єра по своїй суті – його вади. Мовляв, то слабка людина. Тим часом Юлія Тимошенко – жінка енергійна, готова за краще майбутнє України боротися до кінця, - казали, задивлені на неї її прихильники.

- Тільки комуніст Петро Симоненко. Він відстоює таких бідних людей як ми, - говорили поляки із сіл Житомирської області, які спеціально приїхали на демонстрацію до Києва.

Учорашня демонстрація зібрала винятково багато людей з різних регіонів України, котрі не одну годину подорожували до Києва так званими електричками.

Незалежно від політичних симпатій усі були одностайні в тому, що вина за те зло, котре діється в державі, низький рівень життя, пенсію у 150 гривень (приблизно 30 доларів), корупцію та брак перспектив, що спричиняє дедалі більшу еміграцію, лежить на президентові Кучмі та його оточенні. До того ж його звинувачують у видачі розпорядження вбити опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...