Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна боротиметься з тероризмом, заохочуючи стукацтво

Четвер, 20 березня 2003, 18:57
Верховна Рада України у четвер ухвалила закон про боротьбу з тероризмом.
За цей закон проголосували 273 депутата з 423, що зареєструвалися в залі.

Законопроект був внесений президентом України.

Відповідно до закону, організація боротьби з тероризмом і забезпечення необхідними силами, засобами, ресурсами проводиться Кабінетом Міністрів України, крім того, участь у боротьбі з тероризмом у рамках своєї компетенції беруть центральні органи виконавчої влади.

Головним органом у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністю є Служба безпеки України, а діяльність суб'єктів, що залучаються до боротьби з тероризмом, координує Антитерористичний центр при СБУ.

Участь у боротьбі з терористичною діяльністю також беруть міністерства внутрішніх справ, оборони, з питань надзвичайних ситуацій, Держкомітет у справах охорони державного кордону, Державний департамент з виконання покарань, а також Управління державної охорони України.

Антитерористичний центр при СБУ, зокрема, розробляє концептуальні основи й програми боротьби з тероризмом, рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності заходів щодо виявлення й усунення причин і умов, що сприяють здійсненню терактів.

Цей центр також збирає, узагальнює, оцінює й аналізує інформацію про стан і тенденції поширення тероризму в Україні і за її межами, а також організовує й проводить антитерористичні операції і координує діяльність суб'єктів, що ведуть боротьбу з тероризмом.

Антитерористичний центр складається з міжвідомчої координаційної комісії й штабу, а також координаційних груп і штабів, що створюються при регіональних органах СБУ. Відповідно до закону, положення про Антитерористичний центр при СБУ і персональний склад міжвідомчої координаційної комісії затверджується президентом України за поданням Кабінету Міністрів. Керівник центру призначається президентом України.

Крім того, закон визначає, що органи державної влади і місцевого самоврядування, а також об'єднання громадян, організації і їхні посадові особи зобов'язані сприяти органам, що ведуть боротьбу з тероризмом, - повідомляти дані, що стали їм відомі стосовно терористичної діяльності або будь-яких інших обставин, інформація про що може сприяти запобіганню, виявленню і припиненню терористичної діяльності, а також мінімізації її наслідків.

Законом також визначається, що рішення про проведення антитерористичної операції ухвалюється у залежності від міри суспільної небезпеки теракту керівником Антитерористичного центру за письмовим дозволом СБУ або керівником регіональної координаційної групи за письмовим дозволом керівника Антитерористичного центру, погодженого з головою СБУ. Про рішення у відношенні проведення антитерористичної операції негайно інформується президент.

У районі проведення антитерористичної операції посадові особи мають право, зокрема, застосовувати зброю або спеціальні засоби, проводити в районі операції особистий огляд громадян, речей, транспортних засобів, а також входити до житлових й інших приміщень, на земельні ділянки, що належать громадянам, що підозрюються у здійсненні такого акту, на територію й у приміщення організацій.

Відшкодування шкоди, завданої громадянам терактом, проводиться за рахунок коштів держбюджету з наступним відшкодуванням цих сум особами, що завдали збитків.

Особи, винні у терористичній діяльності, притягуються до кримінальної відповідальності.

Участь у терористичній діяльності іноземців або осіб без громадянства, що постійно не проживають в Україні, може бути підставою для видачі таких осіб іншій державі для залучення до кримінальної відповідальності.

Виконання законодавства при проведенні боротьби з тероризмом контролює Верховна Рада, а діяльність суб'єктів боротьби з тероризмом - президент і Кабінет Міністрів. Нагляд за виконанням вимог законодавства органами, що беруть участь у антитерористичних заходах, проводить генеральний прокурор і уповноважені ним прокурори.

Закон вступає в дію з дня його опублікування.

Інтерфакс-Україна

Читайте про те, які може мати наслідки ухвалення даного закону
СБУ ім... ЦРУ?


Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: