Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мер Києва не згодний з Кучмою з деяких питань

Четвер, 20 березня 2003, 19:27
У Київській міськадміністрації у четвер відбулося перше обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції, винесеного президентом Кучмою на всенародне обговорення.

Свої зауваження і пропозиції до документа висловив міський голова столиці Олександр Омельченко, зокрема, із приводу порядку проведення виборів.

Законопроект передбачає, що усі вибори проводяться раз на п'ять років протягом одного року, при цьому спочатку проводяться вибори народних депутатів, потім - до органів місцевого самоврядування й останні - президентські.

На думку Омельченка, вибори мають проводитися за демократичним принципом "зверху до низу" - тобто першими повинні проводитися місцеві вибори, потім - парламентські і президентські. Він також вважає, що вибори до органів місцевого самоврядування мають проводитися на мажоритарній основі, а не на пропорційній, як передбачає законопроект. За мажоритарною системою, на його думку, мають обиратися і члени Палати регіонів - по три від 27 регіонів.

Мер Києва заявив, що вибори до палати регіонів і органи місцевого самоврядування повинні бути "однозначно демократичними", зокрема, члени Палати регіонів мають обиратися на основі прямих виборів, а не призначатися з губернаторів і голів районних держадміністрацій, що призначаються президентом.

Омельченко також вважає, що Палаті регіонів має бути надано право вето на закони, що стосуються розвитку регіонів.

Разом з тим він перерахував низку проблем, які не знайшли відображення в законопроекті, однак також, на його думку, мають бути вирішені: зокрема, перехід на виборність губернаторів і голів держадміністрацій, а також проведення адміністративно-територіальної реформи, у рамках якої має бути створений столичний округ.

Мер зазначив, що в Україні на сьогоднішній день немає однозначного ставлення до реформування системи влади. Разом з тим він підкреслив, що "київська влада вітатиме зусилля керівництва держави, якщо вони будуть впливати на поліпшення соціально-економічної системи у суспільстві, а також подальший економічний розвиток".

Омельченко доручив керівництву районів Києва провести обговорення законопроекту, зокрема в структурах "по лінії освіти, медицини, комунальних служб, підприємств різних форм власності". При цьому він також вказав, що під час таких обговорень має приділятися увага закону про столицю.

Мер підкреслив, що звіти за підсумками обговорення президентського законопроекту "повинні бути об'єктивними і справедливими".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування