Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Італії судять українських постачальників зброї

Понеділок, 3 березня 2003, 18:55
У Турині (Італія) тривають слухання по так званій справі "Стрешинський+8" про постачання зброї в обхід санкцій ООН. Раніше засуджений у цій справі колишній громадянин України Дмитро Стрешинський звинувачує у причетності до незаконного постачання зброї групу осіб, у тому числі громадян України.

У ході засідання у понеділок в якості свідків з боку захисту виступили ряд українських громадян, повідомив у телефонному інтерв'ю один з свідків, який виступав на процесі, полковник Служби безпеки України Володимир Куліш.

Згідно з матеріалами справи, у 92-94 рр. фірмою GTI (Глобал Технолоджіз Інтернешнл), яку очолював Стрешинський, було здійснено близько восьми постачання озброєнь з України і Білорусії в Югославію в обхід санкцій ООН. При цьому державним експортним організаціям України і Білорусії пред'являлися підробні сертифікати кінцевого користувача.

8 березня 1994 р. силами НАТО було затримано судно Jadran Express, яке прямувало до Хорватії з черговою партією зброї.

Куліш, який у 1992-94 рр. був заступником начальника відділу Головного управління контррозвідки СБУ, надав італійському суду документальні підтвердження того, що затримання Jadran Express було результатом спільної операції СБУ і британською Secret Intelligence Service з метою встановлення місцезнаходження одержувача вантажу зброї.

Зокрема, суду були надані фрагменти документального листування британської й української спецслужб, а також оперативний відеозапис, на якому зафіксовані співробітники британської розвідки у порту Жовтневий (Миколаївська область), які закладають у вантаж контрабандної зброї радіомаяк для контролю за подальшими переміщеннями судна.

Також перед судом у понеділок виступили генерал-майор СБУ Олександр Шарков і колишній помічник першого президента України Леоніда Кравчука Володимир Петенко.

Стрешинський був засуджений у Туріні 5 березня 2002 року до 1 року 11 місяців позбавлення волі умовно. Для пом'якшення покарання він пообіцяв суду надати інформацію про спільників у справі.

Інтерфакс-Україна

P.S. В інформації про "Туринську справу" в українських засобах масової інформації часто згадується прізвище секретаря РНБО Євгена Марчука.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: