Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Листівки проти Ющенка замовив полтергейст

Вівторок, 4 березня 2003, 17:45
Поширення майже мільйону антиющенківських листівок замовила фіктивна фірма. Це –єдиний результат, що змогли встановити силовики з приводу найбільшого скандалу політичної зими-2003. У вівторок вони звітували в парламенті. Кримінальну справу було порушено тиждень тому.

Як повідомив генпрокурор Святослав Піскун, фірма "Українська телевізійна агенція", яка значиться замовником у документах "Укрпошти", призупинила свою діяльність ще у 1997 році.

За вказаною у договорах адресою такої структури не знайшли. Осіб, які фігурували в угоді та здійснювали оплату, "взагалі не існує".

Піскун не став називати прізвища, які значаться в угоді. (Щоправда, це зробив голова Держкомітету зв'язку та інформатизації Микола Гончар: в документах фігурує така собі Панасевич Ніна Володимирівна, яка записана як директор "Української телевізійної агенції".)

Піскун повідомив, що планувалося поширити 900 000 листівок у дев'яти областях Західної України. Зараз операцію зупинено силовиками.

Після порушення кримінальної справи була створена слідчо-оперативна група, і розслідування перебуває на його особистому контролі. "Було допитано в якості свідків службових осіб "Укрпошти", - сказав Піскун. Розшукові заходи доручено МВС і СБУ.

Свій прихід до парламенту Піскун також присвятив лобіюванню ідеї про поновлення кримінальної відповідальності за наклеп. Генпрокурор розповів, що його відомство підготувало доповнення до Кримінального кодексу. Але, враховуючи, що в ГПУ не має права законодавчої ініціативи, він передав ці документи спікеру Литвину.

Інші провідні силовики, заступник глави СБУ Володимир Пристайко і міністр внутрішніх справ Юрій Смірнов, показали необізнаність із публікаціями преси. Обидва вони заявили, що не знали, що листівки було видруковано за кордоном. Раніше представники "Нашої України" на кожному кроці повідомляли, що псевдо-листи Ющенка були виготовлені у Словаччині.

Міністр зазначив, що міліцією виготовлені портрети осіб, які сплачували за поширення листівок, і ведеться їх пошук. Також з'ясовано, що продукція була доставлена до "Укрпошти" на невстановленому автомобілі ЗІЛ.

Смірнов крім того повідомив, що проплата за поширення листівок здійснювалася через Шевченківське відділення "Ощадбанку" в Києві. За його словами, було заплачено "майже 43 тисячі гривень".

Іншу цифру назвав голова Держкомзв'язку Микола Гончар: за замовлення виклали 35 788 гривень 50 копійок.

Провину свого відомства – "Укрпошти" – він не визнав. Головний аргумент: відповідальність за зміст рекламних матеріалів несе замовник. А "пошта – це технологія доставки".

За словами керівника Держкомзв'язку, перевірка показала, що директор "Укрпошти" із питань доставки діяв в межах законодавства й повноважень, наданих йому керівництвом підприємства.

У підсумку слухань розчаруванню депутатів не було меж. Мороз сказав, що відчуває, як йому "плюнули в душу". Метою акції, думає він, було те, щоб заборонити поширення через пошту політичної продукції. Саме так зараз і вчинив Держкомзв'язку.

На думку лідера соціалістів, якщо була б воля, то розслідувати справу може "один лейтенант міліції за півгодини". Ющенко вважає, що знайти замовників – завдання ще примітивніше: "Вам семирічний хлопчик на київському подвір'ї назве, хто замовив і хто координує цей спектакль".

Ющенко сказав, що йому соромно, і він "вдячний" силовикам за таку "нещиру роботу".

"Якщо у вас немає матеріалів я готовий вам надати відповідні документи. У мене тільки немає віри, що цими матеріалами ви скористаєтеся як справжні офіцери. Ви стаєте заручниками есдепізації всієї країни. Через ваші руки це робиться.

У цьому питанні має бути поставлена крапка, ми маємо підвести шило під зад однієї людини. Це не просто фальшивка, це суть української політики. Якщо не вистачить своїх сил, якщо ви безпорадні, я готовий вам передати документи з паралельним інформуванням преси", - сказав Ющенко.

Крапку у розгляді питання поставив спікер Литвин. Він доручив профільному комітету ініціювати повторне заслуховування силовиків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...