Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На народні гроші Кучмі поставлять бюст на батьківщині та влаштують салют

П'ятниця, 7 березня 2003, 17:58
Народний депутат, член фракції "Наша Україна" Сергій Терьохін подав законопроект про гарантії президенту України, який припинив виконувати повноваження глави держави. Про це повідомили у прес-службі "Нашої України".

Як зазначили у прес-службі, якщо парламентарії підтримають запропонований документ, усі українські президенти після закінчення своїх повноважень матимуть право на безоплатне встановлення телефону, позачергове отримання інших послуг зв'язку, включаючи Інтернет, безоплатний проїзд міським або приміським транспортом (крім таксі), а його рідні в разі смерті екс-глави держави матимуть право на відшкодування витрат, пов'язаних із похованням такої особи та проведенням почесного салюту, з обов'язковим спорудженням погруддя за місцем народження колишнього президента України.

Законопроект, запропонований Терьохіним, визначає зміст правових та соціальних гарантій, які надаються президенту України, який припинив здійснення своїх повноважень у зв'язку із закінченням терміну його перебування на посаді, відставкою або неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров'я, а також членам його сім'ї.

Закон не поширюється на випадки усунення президента України з посади у порядку імпічменту.

Особа, що припинила здійснення своїх повноважень як президента України, користується правом недоторканності на території України. А саме, така особа не може бути притягнутою до кримінальної відповідальності за діяння, скоєні нею під час виконання повноважень президента, за винятком вчинення нею державної зради або іншого тяжкого злочину.

Рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності колишнього президента приймається Верховною Радою України за процедурою надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата України. Надання такої згоди не потребується у разі відкриття кримінальної справи за ознаками скоєння особою, що припинила здійснення своїх повноважень як президент України, діянь з відмивання (легалізації) доходів, отриманих нею злочинним шляхом.

Недоторканність особи, що припинила здійснення своїх повноважень як президента, у розумінні частини першої цієї статті, поширюється на використовувані ним житло, службові приміщення, транспортні засоби, засоби зв'язку, документи, багаж, інші майнові об'єкти та кошти, належні йому по праву власності, а також переписку та поштові відправлення.

Особа, що припинила здійснення своїх повноважень як президента України, довічно користується державною охороною у місцях її постійного чи тимчасового перебування в обсягах, передбачених Законом України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб."

Члени сім'ї особи, що припинила здійснення своїх повноважень як президента України, користуються державною охороною у обсягах, передбачених частиною другою статті 5 Закону "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" протягом строку життя такої особи, а також протягом трьох років після його смерті.

Норми цієї статті не поширюються на особу, що припинила здійснення своїх повноважень як президента України, з моменту позбавлення волі за рішенням суду, що набрало законної сили.

Члени сім'ї особи, що припинила здійснення своїх повноважень як президента України, користуються безкоштовним медичним обслуговуванням в обсягах, що надається членам сім'ї діючого президента України протягом строку життя такої особи, а також протягом трьох років після його смерті.

Особа, що припинила здійснення своїх повноважень як президента України, незалежно від віку має право на щомісячне пожиттєве грошове утримання у розмірі 80 відсотків від заробітної плати чинного президента України (з урахуванням усіх видів надбавок, премій, відшкодувань, передбачених законом).

Виплата грошового утримання, зазначеного в абзаці першому цієї статті, призупиняється на час перебування такої особи на посадах державного службовця або протягом строку його засудження до позбавлення волі.

Протягом 60 місяців після смерті колишнього президента України, включаючи місяць такої смерті, одному з членів його сім'ї, визначеному у заповіті, надається щомісячна грошова допомога у сумі грошового забезпечення такого колишнього президента України. До складу членів сім'ї особи, що була колишнім президентом України, належать його дружина (чоловік), діти як такої особи так і його дружини (чоловіка), у тому числі усиновлені (удочірнені). За відсутності такого заповіту грошова допомога надається спадкоємцю за правилами, визначеними законом.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування