Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кучми є два варіанти референдуму - "дуже" або "відносно" неконституційний

Понеділок, 12 травня 2003, 12:32
Політолог, депутат від "Нашої України" Микола Томенко вважає, що оголошення Леонідом Кучмою референдуму щодо політичної реформи може відбуватися за двома сценаріями – "дуже неконституційним" і "відносно неконституційним".

Про це він повідомив на прес-конференції у Києві.

У першому випадку Кучма може оголосити референдум після того, як на поточній сесії пропрезидентська більшість у першому читанні підтримає внесені главою держави зміни до Основного закону. У такому випадку референдум може відбутися влітку 2003, після того, як Конституційний суд схвалить законопроект Кучми.

За "відносно неконституційним" сценарієм, на думку Томенка, референдум оголошується після того, як восени парламент не зможе у другому читанні схвалити зміни до Конституції 300 голосами.

"Практично немає шансів підтримати зміни 300 голосами". Томенко навів приклад, що за минуле літо до пропрезидентського табору перейшло 20 депутатів. І, враховуючи нинішню чисельність більшості у 240 депутатів, за таких темпів більшість не зможе стати конституційною.

В будь-якому випадку, зазначив Томенко, "референдум є за визначення неконституційним". "Але є ще Конституційний суд, який у даній ситуації вразливий". Томенко послався на пропозицію Кучми, щоб судді КС могли обиратися на два строки по 9 років і виходити на пенсію в 75 років.

Як альтернативу до цих сценаріїв Томенко навів "шлях домовленості", коли політичну реформу почнуть із законопроектів, які не потребують змін до Конституції (наприклад, закон "Про вибори"), а внесення змін до Основного закону почнуть лише щодо норм, які мають суспільну і політичну підтримку різних сил.

Політолог також зазначив, що "референдум є небажаним і для місцевих адміністрацій". За його словами, губернатори інформують Київ, що "всенародне обговорення іде тяжко".

Присутній на прес-конференції соціолог Сергій Макеєв навів дані соцопитування. "40% взагалі не чули про обговорення. 9% вважають, що глибоко розібралися в пропозиціях президента".

За його словами, ще 36,3% бажали б взяти участь в обговоренні пропозицій Кучми.

Соцопитування було проведено 11-22 квітня на замовлення Інституту політики "Українським демократичним колом" серед 2000 респондентів за місцем проживання.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: