Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США можуть реанімувати справи "Кольчуг", Мельниченка та Гонгадзе - Марчук

Четвер, 22 травня 2003, 14:47
Секретар Ради Національної Безпеки та оборони Євген Марчук заявляє, що "з’явилася" можливість "розблокування українсько-американських відносин".

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "День", розповідаючи про зустріч з радником президента США із національної безпеки Кондолізою Райс. "По-перше, йшлося про подальші можливості розблокування українсько-американських відносин. У принципі, можна сказати, що така можливість з’явилася. Кондоліза Райс це підтвердила", - прокоментував розмову Марчук.

Під час зустрічі на конференції "Україна-НАТО", яка відбулася на початку травня за участі міністрів оборони країн-членів НАТО та українських представників, "Доктор Райс підтвердила зацікавленість Вашингтона у відновленні й посиленні динаміки відносин Сполучених Штатів з Україною".

Відповідаючи на питання, чи можуть бути "реанімовані" три негативні фактори у відносинах зі США - справа Гонгадзе, плівки, "кольчужний скандал", Марчук зазначив, що "можуть". І додав, що "не може передбачити" за яких" умов.

"Триває великий процес, а на узбіччі залишилося ще багато чого різного. Можливо, еволюція ситуації щодо Іраку зніме проблему "Кольчуг". Але поки що, як заявляють у Вашингтоні, питання не зняте. Хто його може реанімувати, за яких обставин, чи захоче хтось це зробити, - зараз сказати неможливо. Але треба пам’ятати, що це існує. Позитивна співпраця має перекрити ті проблеми, які були", - сказав Секретар РНБОУ.

Марчук також повідомив, що під час зустрічі піднімалося питання вступу України до НАТО "екстерном". "Ми таке питання ставили. Така постановка правомірна з боку України. Але за однієї-єдиної умови: коли ми стрімко рухатимемося у виконанні Плану дій і Цільового плану, прийнятих у Празі", - заявив Марчук.

"По суті, де-факто План дій - це План дій щодо членства (ПДЧ). Тому що майже всі види діяльності, які передбачені ПДЧ, є у Плані дій. Є база для того, щоб ми зробили ривок: є інфраструктура забезпечення, є нормальне ставлення з боку штаб- квартири НАТО", - повідомив Секретар РНБОУ.

Говорячи про терміни переходу до Плану дій щодо членства, Марчук зазначив, що це "можливо" зробити у 2004 році. "У 2004 році буде черговий саміт НАТО на вищому рівні. Думаю, там з’являться додаткові вимоги до майбутніх членів. Приблизно за рік у нас є можливість зробити все необхідне, щоб поставити питання про План дій щодо членства", - зазначив Секретар РНБОУ.

Разом з тим він додав, що "це не означає, що у 2004 році Україна може бути прийнята до НАТО, але перехід на вищий рівень відносин є реальним. До того ж у нас у 2004 році президентські вибори".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: