Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати відкладають Кучмині реформи?

Вівторок, 1 липня 2003, 10:41
Ряд народних депутатів висловлюється за необхідність переносу розгляду законопроектів про внесення змін у Конституцію України на наступний пленарний тиждень.

Про це в інтерв'ю журналістам у вівторок після погоджувальної ради депутатських фракцій і груп у керівництва парламенту повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

У той же час, за його словами, домовленість про розгляд цих законопроектів у парламенті у нинішній четвер залишається у силі.

Литвин також повідомив, що у вівторок відбудеться засідання тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по розробці законопроекту про внесення змін у Конституцію, яка повинна "винести свій вердикт" стосовно, зокрема, процедури і термінів розгляду документа. "Ми це узгодимо", - підкреслив спікер.

Відповідаючи на питання журналістів, який із зареєстрованих законопроектів – президентський чи підготовлений спеціальною комісією - буде направлений для висновків у Конституційний суд, спікер сказав, що "прогнози - невдячна справа". Разом з тим він висловив надію на те, що "не пропаде важка праця парламенту", додавши, що його прогноз є оптимістичним.

Раніше Литвин повідомив, що у ході засідання керівників депутатських фракцій і груп було прийняте рішення про розгляд депутатами законопроектів Кучми і спецкомісії в четвер. За словами Литвина, для розгляду кожного законопроекту пропонується відвести 15 хвилин.

Президентський законопроект, скоріше за все, буде представляти міністр юстиції Олександр Лавринович, законопроект спеціальної комісії - її секретар Віктор Мусіяка, сказав Литвин.

Лідери фракцій домовилися про необхідність отримати висновок Конституційного суду на запропоновані законопроекти і не обговорювати їх, відзначив спікер, попросивши народних депутатів підтримати цю пропозицію. Він також доручив профільним комітетам Верховної Ради підготувати відповідні постанови до кожного з законопроектів.

До порядку денного нинішнього пленарного тижня внесено близько 150 законопроектів, сказав Литвин, відзначивши, що 7 з них визначені президентом в якості першочергових, і 6 визначені урядом як невідкладні. Крім того, на настійну вимогу комітетів Верховної Ради пропонується внести до порядку денного і прийняти рішення ще по 23 законопроектам.

Зокрема, на середу до порядку денного внесений пакет законопроектів, що стосується регулювання ситуації на ринку зерна в Україні. За словами Литвина, ці законопроекти, покликані сприяти стабілізації ситуації на ринку зерна, були визначені на минулому тижні на засіданні за участю представників уряду й аграрного комітету Верховної Ради.

Крім того, парламент повинний прийняти календарний план на наступну сесію, а також постанову про висвітлення роботи 4-ї сесії Верховної Ради.

Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко у ході засідання повідомила, що протягом двох останніх днів партійні організації проводили дослідження у регіонах стосовно ситуації з крупами на українському ринку. За її словами, в останні дні ситуація значно погіршилася, ціна деяких круп доходить до 7 грн. за кілограм.

Тимошенко звернулася з проханням до депутатів зосередити увагу на цій темі, оскільки, за її словами, 80% населення очікують пояснень від парламенту з цього питання. Вона також внесла пропозицію провести для рішення цього питання нараду спільно з усіма лідерами фракцій і груп парламенту, профільними комітетами і представниками уряду.

У свою чергу, лідер фракції Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко звернувся до депутатів із проханням підтримати зміни до Кодексу законів про працю і скасувати норму, відповідно до якої понеділок стає вихідним днем, якщо святковий день припадає на один з попередніх вихідних днів.

За словами Пустовойтенка, перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров повідомив йому, що втрати держбюджету від таких вихідних днів складають близько 150 млн. грн. У випадку якщо така норма буде скасована, то держбюджет зможе одержати близько 600 млн. грн.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування