Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах підтримує ініціативи СДПУ(О), як обійти парламент в проведенні конституційних змін

Середа, 2 липня 2003, 14:26
Український союз промисловців і підприємців і Федерація роботодавців України виступають за якнайшвидше проведення конституційної реформи в країні і приєднуються до ідеї створення Всеукраїнського громадського форуму, покликаного розробити механізми її реалізації.

Про це йдеться у зверненні спільного засідання УСПП і ФРУ, ухваленому у середу в Києві на розширеному засіданні двох організацій.

"Від того, як незабаром буде проведена конституційна реформа, прямо залежить подальший ріст економіки України, благополуччя наших співгромадян, наше місце в системі світового господарства", - йдеться у зверненні.

Автори документа також вважають, що проведення виборів президента, парламенту й органів місцевого самоврядування протягом одного року дозволить зменшити "вплив політичної кон'юнктури на ухвалення економічних рішень і збереже в країні значні бюджетні кошти".

УСПП і ФРУ заявляють, що у випадку створення Всеукраїнського громадського форуму для розробки механізму реалізації конституційних реформ, участь у ньому братимуть президент УСПП Анатолій Кінах, його перший віце-президент Сергій Прохоров, його віце-президент Юрій Авксентьєв, керівники регіональних відділень союзу і територіальних філій федерації.

Крім того, планується, що Кінаха буде обрано членом організаційного комітету з проведення форуму.

Виступаючи на засіданні, Кінах підкреслив, що конституційна реформа "є життєво необхідною для України" і головною метою її, у першу чергу, є "формування умов для присутності в Україні ефективної, сучасної системи державної влади".

У прес-службі УСПП повідомили, що ідея скликання Всеукраїнського громадського форуму для розробки механізмів реалізації конституційної реформи була висунута 25 червня в Харкові Союзом юристів України.

Інтерфакс-Україна

Як повідомляє УНІАН, для організації проведення Всеукраїнського громадянського форуму на підтримку президентського проекту Закону "Про внесення змін до Конституції України" рада Спілки юристів України утворила відкритий оргкомітет, який залучатиме до роботи представників регіонів та всеукраїнських об'єднань. Форум має відбутися у вересні в Києві. Головою оргкомітету обраний ректор Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого академік Василь Тацій.

У зверненні Спілки до громадян України говориться, що інтеграція України до європейської спільноти "неможлива без адаптації до політичних та правових євростандартів". Юристи вважають, що Україна має історичний шанс зробити крок у напрямку до Європи у вигляді прийняття цього президентського закону, і "це реально наблизить політичний устрій України до тих канонів, які стали основою політичної системи країн сучасної Європи".

Юристи підтримують положення законопроекту про взаємну відповідальність уряду і парламенту, про перехід до парламентсько-президентської форми правління, про призначення глави уряду та більшості складу Кабміну Верховною Радою, про право Президента розпускати парламент у трьох чітко визначених проектом випадках.

Юристи виступають за збереження у законопроекті положення про пряму дію результатів всенародного референдуму, підтримують доцільність проведення виборів усіх рівнів протягом одного року і виборів до Верховної Ради на пропорційній основі. Ідея двопалатного парламенту, на їхню думку, має бути реалізована, але після проведення в Україні територіально-адміністративної реформи.

Вони вважають, що всенародне обговорення запропонованих президентом Леонідом Кучмою змін до Конституції "продемонструвало підтримку населенням України більшості положень конституційної реформи". Блокування законопроекту "є неприпустимим", адже не буде прийнято надзвичайно потрібний і важливий закон, який визначить політичне і соціально-економічне майбуття України на найближчі 15-20 років.

"Законсервується система, за якої великі повноваження представників влади не урівноважуються відповідальністю за свої дії", говориться у зверненні юристів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування