Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СНПУ-шників не затримували, з ними просто "провели роз'яснювальну роботу"

Понеділок, 7 липня 2003, 14:28
За фактом поширення в Луцьку листівок, що були розцінені як спрямовані на розпалення міжнаціональної ворожнечі, складені адміністративні протоколи, однак члени Соціал-національної партії України (СНПУ), що їх розклеювали, не затримувалися.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив начальник Луцького міськвідділу міліції Микола Гатанюк у понеділок, коментуючи повідомлення про затримання активістів СНПУ.

Він повідомив, що в суботу в міліцію були доставлені п'ятеро чоловік, що клеїли на вулицях міста листівки проти зустрічі президентів України й Польщі в зв'язку з подіями на Волині в роки війни, що має відбутися 11 липня в селі Павлівка.

Стосовно чотирьох осіб був складений адміністративний протокол за фактом поширення матеріалів, спрямованих на розпалення міжнаціональної ворожнечі. Усі вони були відпущені, а матеріали спрямовані в суд.

У той же час, повідомив Гатанюк, суд у понеділок ухвалив провести бесіду з особами, що поширювали листівки, і не починати стосовно них ніякого карного переслідування.

Про арешт сімох членів Соціал-націоналістичної партії України, що розклеювали листівки проти встановлення пам'ятника до 60-тієї річниці Волинських подій, повідомив журналістам глава луцької облорганізації СНПУ Андрій Парубій.

Після цього, як повідомляє "Львівська газета", депутат Луцької міської ради Сергій Зиза звернувся до начальника міліції, і після пояснень, затриманих відпустили в суботу. Однак у неділю зранку Зизу заарештували вдома троє представників міліції.

"Із Зизою підтримується контакт через sms", - пише "Львівська газета". Він повідомляє, що міліція порушує кримінальну справу за обвинуваченням у розпалі міжнаціональної ворожнечі.

З іншими партійцями протягом неділі зв'язку не було, тому Андрій Парубій вважав, що їх усіх також заарештували.

Парубій також заявив, що арешт його однопартійців "свідчить про репресивні дії влади, що демонструє нездатність опанувати ситуацію і йде на методи, характерні для часів сталінізму".

Події на Волині в роки Великої вітчизняної війни дотепер залишаються однієї з найбільш спірних сторінок в українсько-польській історії. За даними українських істориків, в українсько-польських конфліктах на Волині в 1943-1944 роках жертвами поляків стали не менш 20 тис. українців. Поляки говорять про загибель від рук бійців ОУН-УПА 80-100 тис. польських громадян.

Як відзначає "Львівська газета", луцька міська організація СНПУ найактивніше виявила себе протягом декількох місяців підготовки до 60-тієї річниці Волинських подій. СБУ визначила сімох членів СНПУ як основних "підбурювачів". Семеро затриманих – це "фактично все керівництво луцької міської організації", пише газета.

Раніше Волинський обласна рада висловила протест проти спорудження монумента, однак це рішення до уваги не приймалося, повідомляє "Львівська газета".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: