Мороз не хоче, щоб народ позбавляли забави "вибори президента"

Субота, 23 серпня 2003, 14:53
Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз вважає, що в Україні потрібно зберегти прямі вибори президента.

"Люди або структури влади повинні йти до громадян за делегуванням їм влади", сказав Мороз, коментуючи хід переговорів ряду опозиційних сил з адміністрацією президента про внесення змін до Конституції країни.

З приводу погодженого законопроекту про зміни до Конституції Мороз сказав: "Президент відмовився від ідеї одночасних виборів всіх органів влади. Крім того, за його словами, введена норма, яка, щоправда, залишається дискусійною, про те, що члени Кабміну можуть бути депутатами".

Погоджений законопроект, за його словами, визначає, що Кабінет міністрів формується винятково Верховною Радою, весь склад уряду, крім двох міністрів, пропонує прем'єр, а міністрів оборони й іноземних справ - президент. Але затверджує всіх парламент.

Генерального прокурора призначає і звільняє президент за згодою Верховної Ради. При цьому парламент може відправити у відставку всіх: у цілому Кабінет міністрів, окремих міністрів і генпрокурора.

Конституційний суд і Національна рада з телебачення і радіомовлення наполовину призначається президентом, наполовину - парламентом. Раду Національного банку формують уряд і парламент.

"Губернатори залишаються з майже такими ж повноваженнями як зараз, але вони будуть призначатися Кабінетом міністрів за поданням прем'єра. Президент зберігає право вето на всі закони, крім тих, які вносять зміни до Конституції", - сказав Мороз.

З приводу процедури розгляду погодженого законопроекту в парламенті він висловив думку: "Законопроект розглядається в першому читанні на сесії, що почнеться 2 вересня. Остаточний варіант приймається на наступній сесії. Перед цим на цій сесії варто також прийняти закон про вибори парламенту і місцевих органів влади на пропорційній основі за партійними списками".

"І щоб потім не було сумнівів, що пропрезидентська більшість встигне його [закон про вибори] змінити в 2 роки, що залишилися, ми записуємо цю норму в Перехідних положеннях Конституції. Тоді вона буде вважатися конституційною", - додав він.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

МЕДВЕДЧУК ПРОВІВ ПЕРЕГОВОРИ З МОРОЗОМ І СИМОНЕНКОМ ПРО ОБРАННЯ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:37
Російська влада на окупованих територіях збирається вилучити 13,3 тисячі "безгосподарних" квартир і будинків
00:11
Генштаб: За добу кількість боєзіткнень на Харківському напрямку знизилась вдвічі
23:55
оновлюєтьсяРосіяни запустили ударні дрони з півдня
23:35
"Мені комфортніше обманювати себе у майбутньому часі": інтерв'ю з режисером Валентином Васяновичем
23:33
The Economist пише, що росіяни планували частково оточити Харків
23:08
фотоНідерланди нададуть Україні бойові машини піхоти YPR-765
23:03
Новини економіки 20 травня: графіки відключення світла, бронювання працівників ОПК
22:57
За якими хворобами ВЛК буде встановлювати придатність і як проходитиме медичне обстеження
22:51
відеоУ окупованому Довжанську на Луганщині прогриміли вибухи на складі паливних матеріалів
22:33
Голова МЗС Литви нагадав "співчутливим" про роль Ірану у війні в Україні
Усі новини...
Реклама: