Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб стати президентом, Медведчуку треба просто прочитати Леніна

Середа, 27 серпня 2003, 15:48
У Віктора Медведчука "може бути блискуче політичне майбутнє, неважливо яке: президентське, прем'єрське чи спікерське", - вважає політолог Дмитро Видрін.

Разом з тим в інтерв'ю тижневику "Столичные новости" Видрін зазначив, що "є одне невелике "але".

"Він, певно, давно не перечитував Леніна, якого є одна чудова робота "Про парламентські задачі соціал-демократії". У ній він лапідарно визначив три задачі соціал-демократії у парламенті. Це, по-перше, розвиток демократії, по-друге, боротьба за восьмигодинний робочий день, по-третє, націоналізація землі", - відзначив Видрін.

Медведчук, на думку політолога, "міг би вирішити ці задачі". "Зробити українських есдеків зразком демократичної партії. Ввести восьмигодинний робочий день з гарантованою європейською оплатою на всіх обленерго, якими володіють соціал-демократи. Націоналізувати держдачі й угіддя лідерів СДПУ(о)", - вважає він.

"І, у принципі, після цього в Україні можна ставати ледь чи не автоматично президентом, прем'єром, або спікером", - вважає Видрін.

Говорячи про лідера "Нашої України", політолог зазначив, що "Ющенко володіє харизмою". "Я прочитав вислів літературного героя, який питає у діда з глибинки, що таке харизма. Дід йому відповів: харизма - це коли без причини дівки люблять. Так ось, цієї харизми в Ющенка вистачає. І ключові слова тут - "без причини", - сказав Видрін.

На його думку, ідеальний варіант для Ющенка - "зникнути з політичної арени до президентських виборів і з'явитися вже у статусі президента".

Характеризуючи прем'єр-міністра Януковича, Видрін зазначив, що поки "важко визначити, що таке Віктор Янукович: робота хорошого піару, наслідки росту метр дев'яносто і ваги сто кілограмів, продукт активної і стабільної психіки, життєвих випробувань, які він пройшов, або щось інше".

Як вважає політолог, "невідомо, чи захоче сам Янукович йти у президенти і загострювати стосунки з нинішнім главою держави". "Адже у президента такий характер, що будь-який наступник автоматично стає джерелом роздратування і заздрощів, навіть якщо він благословив його сам", - нагадав Видрін.

А ось спікер Литвин викликає у нього "певні симпатії". "Мені дуже подобається, коли людина долає у собі холопство і рабство. Коли Литвин, стиснувши себе зі всіх сторін, хоч невеличку краплю рабства, але видавив, для мене це був момент надії", - поділився Видрін.

"У Макіавеллі є блискуча фраза: ніколи не чини за першим велінням душі, тому що воно неодмінно найблагородніше. А оскільки Литвин завжди працював у якомусь цейтноті часу, то він не встигав чинити за другим велінням душі", - вважає політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування