Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В прокуратурі США зникли плівки Мельниченка, які розшукували адвокати Лазаренка

Четвер, 7 серпня 2003, 15:39
Прокуратура США заперечує наявність у неї плівок Мельниченка, повідомив американський адвокат Павла Лазаренка Гарольд Розенталь. Він домагається залучити їх у рамках справи "США проти Лазаренка".

За словами адвоката, записи їм треба для того, щоб краще підготуватися до допитів свідків захисту з метою одержання правдивих свідчень.

Як розповів Розенталь в інтерв'ю "Українській правді", вони ще 11 липня направили до суду запит про витребування всіх матеріалів і записів, здійснених Миколою Мельниченком, які знаходяться у розпорядженні уряду США.

"Йдеться про записи, передані до Гранд жюрі Північного округу штату Каліфорнія та матеріали, передані представнику офісу Генерального прокурора США у Вашингтоні", - зазначив Розенталь.

"Зараз прокуратура США [тобто Департамент юстиції США] у своїй відповіді на запит захисту спростовує сам факт існування записів. Прокуратура також не підтверджує здійснені раніше заяви Миколою Мельниченком про незаконний продаж "Кольчуг" до Іраку", - додав адвокат Лазаренка.

Водночас, сказав він, "за даними захисту, в розпорядженні уряду США є як мінімум 12 фрагментів розмов пана Кучми".

"Захист вправі одержувати повну інформацію про все, що стосується вже затверджених судом свідків. А це не лише пан Кучма. Це також всі матеріали стосовно розмов пана Азарова в кабінеті президента України, а також матеріали, пов'язані з Волковим, Бакаєм, Пустовойтенком, Пінчуком, Фельдманом, Юлією Тимошенко, Гуреєвим та іншими".

"Така процедура передбачена Конституцією США, вона реально забезпечує обвинуваченому право на захист і не підлягає довільному тлумаченню будь-ким", - додав Розенталь.

За прогнозом Розенталя, рішення щодо витребування записів Мельниченка має бути ухвалено "протягом найближчих чотирьох днів".

Як писала у березні "Українська правда", під час візиту до США члени парламентської комісії у справі Гонгадзе Тарас Чорновіл та Юрій Луценко передали до Департаменту юстиції [який в США має функції прокуратури] "понад 100 хвилин" записів Мельниченка.

Серед них, за словами Луценка, є епізод "про відмивання грошей за прямою вказівкою Кучми для передачі третій стороні, є торгівля зброєю – "не тільки до Іраку", є епізод "про корупцію в особливо великих розмірах".

УП направила запит до Департаменту юстиції США з проханням прокоментувати заяву Розенталя, однак відповіді не отримала.

В інтерв'ю УП адвокат Лазаренка також зазначив, що "останнім часом ЗМІ, особливо інтернет-видання, однобоко висвітлюють події у справі мого підзахисного". "В публікаціях стосовно Павла Лазаренка переважає тенденційність, із загального контексту вихоплюються окремі фрагменти, які спотворюють реальну картину. Я розумію, що це робиться з метою не допустити правдиву інформацію до українських громадян та дезорієнтувати потенційних свідків, затверджених судом у справі Лазаренка, а також тих осіб, кого захист ще планує допитати", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування