Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США vs Лазаренко. Частина 1

Середа, 17 вересня 2003, 11:55
Українським можновладцям варто повчитися в американців "відкритості влади", помпезно проголошеної з приходом у президентську адміністрацію Віктора Медведчука й успішно ним же проваленої. У США кожна людина має право, наприклад, зайти з вулиці до будинку суду (показавши на вході посвідчення) і попросити будь-яку справу, що розглядається в суді. Розписавшись за одержання документів, можна як завгодно довго вивчати документи кримінальної справи і навіть копіювати в необмеженій кількості.

Піднявшись на 16 поверх у Федеральному будинку суду Сан-Франциско, я показала клеркові номер справи, що мене цікавить - CR 00/284 MJJ. Це номер справи "Держава проти Павла Лазаренка". "У вас складна справа – аж 16 томів. Я приніс вам останній, якщо треба буде, принесу інші", - сказав клерк і простягнув мені об'ємну папку.

Я не встигла ознайомитися ще з усіма документами, але папку під номером 16 прочитала. Юриспруденція – наука гачкотворів, часом рідною мовою не зрозумієш, у чому полягає та чи інша юридична тонкість. Тому спробую викласти те, у чому я впевнена однозначно.

По-перше, у вступі до документів Лазаренка завжди називають не тільки екс-прем'єром України, але й лідером партії, що "суперничає" з українським президентом, "Громада". Йому висуваються 53 пункти обвинувачення, практично кожний з них – незаконна трансакція до банків Сан-Франциско з 1994 по 1998 роки. При цьому Лазаренко порушив закон, як мінімум, у трьох випадках: 1) відмивав гроші, 2) займався шахрайством з переводом грошей, 3) незаконно переправляв вкрадену власність за кордон.

На останньому засіданні 10 вересня, заслухавши обвинувачення й аргументи захисту, суд визнав, що українські закони можна застосовувати для доказу провини Лазаренка в американському суді по кожному з 3-х випадків порушення закону. Суддя запропонував провести слухання, щоб визначити "специфічний зміст" тих законів України, що мають значення для даної справи. Дата слухань визначиться 17 вересня.

З об'ємних документів зрозуміло, що прокуратура роздратована підвищеною активністю адвокатів Лазаренка і їх підзахисного. Павло Іванович дійсно "розперезався". Тільки за останні декілька місяців він підготував близько 10 "rogatory letters" – так називається формальний запит від суду однієї країни до відповідних юридичних органів іншої.

Серед запитаних Лазаренком офіційних листів – запит до Панами з приводу документів корпорації GHP, запит до Швейцарії про розслідування справи Кириченка ("співучасник" екс-прем'єра), велика кількість (близько 100) питань в Україну по документах компанії "Об'єднання", звіти "Южкомбанку", банку "Слов'янський" і дані обвинувачення проти Бориса Фельдмана.

Місяць тому адвокати Лазаренка направили до суду ще один 69-сторінковий документ, з "надзвичайною кількістю запитів" (за визначенням обвинувачення), у яких раніше йому було відмовлено.

У цілому адвокати Лазаренка подали запити на більш ніж 100 різних документів – починаючи від звітів різних компаній в Україні і за кордоном, інформації з офшорних банків, протоколів засідань Кабінету міністрів України, президентських декретів, податкових декларацій українських чиновників, і закінчуючи промовами, виголошеними Григорієм Омельченком з парламентської трибуни.

Ще 124 документи стосуються винятково ЄЕСУ. Серед паперів по цій темі, які захист хотів би одержати у своє розпорядження – переписка Пушкіна (екс-заступник глави "Газпрому") і Пустовойтенка, дані розслідування по Олійнику з Москви, інформація про переговори Тимошенко й Олійника, документи корпорації "Республіка", "Співдружність", Укргазпрому, РАТ "Газпром".

Прокурор вважає, що така кількість запитуваної інформації, що досягла, за її визначенням, "рівня абсурду", є "зловживанням процесом" з боку захисту. А самі запити екс-прем'єра обвинувачення називає не інакше, як "спізнілі, великі і здебільшого порожні".

Найчастіше прокурор так пояснювала, чому суд повинен відмовити українському екс-прем'єру в цих проханнях: "Лазаренко не пояснив, як ці документи допоможуть у його захисті. Уряд (США) сумнівається в тому, що ці документи необхідні". І суд у більшості випадків прислухається до думки обвинувачення. Про те, які запити все-таки підтримані – трохи пізніше.

Між іншим, Марта Борщ звернула увагу суду, що кожне "rogatory letter" коштує як мінімум 650$, і, судячи з її затурбованості, у даному випадку платить США. Але під час поїздки американських юристів до Києва, Лазаренко доведеться взяти на себе витрати на судові звіти, відеозапис і переклад. Уряд США оплачує переліт і проживання групи з США в українській столиці.

24 вересня американці продовжать допити свідків у Києві. Суду треба буде опитати ще близько 30 свідків.

Про запит американського суду по Волкову, якого Лазаренко називає в числі організаторів замаху на нього, про нову групу свідків з боку захисту, серед яких – провідні українські політики і російський дипломат, читайте в продовженні статті.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...