Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка відреагувала на проект Медведчука, Мороза і Симоненка

Вівторок, 2 вересня 2003, 09:48
Американський політолог Пол Данієрі вважає, що політична реформа матиме реальні результати, якщо буде змінено закон про вибори, а губернатори будуть обиратися всенародно.

Професор Канзаського Університету, директор Інституту російських та східноєвропейських досліджень Пол Данієрі у коментарі радіо "Свобода" зазначив, що "без змін до виборчого законодавства, наприклад, чи без спроб змінити роль політичних партій, лише перехід до парламентської системи навряд чи багато змінить".

"Перетворення України на парламентську республіку має потенціал для лібералізації системи, але якщо це є єдиною зміною і решта залишиться, як і є, то це лише сприятиме переходу того ж самого стилю політики, що проводиться зараз, до іншої гілки влади", - вважає Данієрі.

На його думку, перетворення України на парламентську систему без комплексної зміни всіх аспектів її політичного режиму може бути контрпродуктивним.

Так, одним з таких елементів є норми, що регулюють перехід депутатів з однієї фракції до іншої, вважає політолог. "Якщо ці норми не змінити, ми побачимо таку ж саму поведінку у новому парламенті, яку ми бачимо у чинному парламенті", - застеріг Пол Данієрі.

Окрім цього, американський політолог зауважує на тому, що губернатори повинні обиратися всенародно. "Всенародне обрання губернаторів сприятиме ліквідації владної вертикалі, яка зараз забезпечує виконавчій гілці такі широкі владні повноваження. І хто б не очолював виконавчу гілку – президент чи прем'єр-міністр – його здатність призначати губернаторів лише сприяє надто великій концентрації влади", - сказав Данієрі.

Досвід східноєвропейських держав та країн Балтії, зазначає політолог, свідчить, що найкращих політичних та економічних результатів досягнули ті держави, які обрали парламентську систему. Разом з тим, він підкреслив, що ці держави були більш демократичними, ніж Україна, коли обирали парламентську систему, і саме це могло забезпечити її ефективність.

Разом з тим Пол Данієрі переконаний, що будь-які застереження щодо можливого розпаду України у випадку децентралізації влади є безпідставними. Найбільше досягнення за роки незалежності він вбачає саме у тому, що небезпеки фрагментації України вже не існує.

Американський політолог Пол Данієрі викладав політологію у Львівському національному університеті, є автором трьох книжок та низки статей, присвячених пострадянській трансформації України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: