Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шукати компроміс у політреформі будуть... між проектом кучмістів-1 і проектом кучмістів-2

Понеділок, 22 вересня 2003, 15:23
Законопроект змін до Конституції про проведення виборів президента в парламенті у 2004 році й продовження повноважень Верховної Ради до 2007 року вже зареєстрований і підписаний понад 160 депутатами. Про це повідомив координатор більшості Степан Гавриш.

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у понеділок він повідомив, що цей законопроект був зареєстрований у п'ятницю, 19 вересня.

Документ, за його словами, "по суті, є корекцією до попереднього законопроекту, що був спрямований у Конституційний суд".

Говорячи про направлення законопроекту до КС, Гавриш відзначив, що це відбудеться відповідно до процедури, затвердженої парламентом 11 липня 2003 року. Законопроект буде спрямований до КС за підписом голови Верховної Ради Володимира Литвина.

"Ми не будемо змінювати процедуру його направлення", - зазначив депутат.

Гавриш пояснив, що зміни в новому законопроекті стосуються тільки перехідних положень попереднього, розробленого за участю адміністрації президента.

Зокрема, пропонується провести вибори президента парламентом у 2004 році (обрання президента 300-ми голосами народних депутатів) і вибори на пропорційній основі в парламент у 2007 році в загальнодержавному багатомандатному окрузі за партійними списками.

Координатор більшості пояснив, що в законопроекті пропонується продовжити на рік повноваження президента, обраного в 2004 році, і наступні президентські вибори провести в 2007 році, через місяць після вступу в силу мандатів народних депутатів, обраних у 2007 році.

За словами Гавриша, цей варіант законопроекту з'явився в результаті "дискусій навколо можливих варіантів конституційної реформи, і це була вимога більшої частини депутатів парламентської більшості".

Разом із тим, поки що обговорення питання про політичну реформу "не досягло успіху", оскільки "певна частина опозиції займається досить грубою критикою" у цьому питанні, відзначив співрозмовник агентства.

Гавриш вважає, що основна дискусія по законопроектах відбудеться тоді, коли вони будуть повернуті з висновками КС.

Депутат назвав неприйнятним законопроект, розроблений конституційною комісією парламенту, оскільки ряд його положень можуть "зруйнувати систему балансів" у системі української влади.

Гавриш переконаний, що цей законопроект одержить критичну оцінку КС і не буде підтриманий депутатами. Положення двох інших законопроектів, за його словами, будуть обговорюватися, і питання полягає тільки в тому, на якій моделі перехідних положень - першого або другого варіанту - буде знайдений компроміс.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування