Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американська цензура на службі у Януковича

П'ятниця, 10 жовтня 2003, 13:09
Януковича зустрічали в Америці добре. Настільки добре, що один із представників Державного департаменту США навіть пожартував: чи не звільнить Кучма з ревнощів Януковича після повернення в Україну.

Український прем’єр зустрівся у Вашингтоні з віце-президентом США Річардом Чейні та з головою комітету з міжнародних відносин Палати представників Конгресу США Генрі Гайдом. У четвер відбулася зустріч Януковича з секретарем Держдепу Коліном Пауелом. Крім офіційних "паркетних" зустрічей Янукович виступив на конференції, організованій у Вашингтоні українською діаспорою та зіграв у теніс із президентом Українсько-американської бізнесової ради Кемптоном Дженкінсом, про якого УП писала як про лобіста Медведчука в США.

У своїй промові на конференції Янукович зосередився виключно на економічних питаннях, а політику залишив для інших зустрічей, про зміст яких відомо тільки уривчасті факти зі слів членів української делегації.

Представники держдепу охарактеризували зустріч Януковича з Чейні як "дуже-дуже коротку". Розмова тривала приблизно 20 хвилин, включно з перекладом. Зустріч із Пауелом тривала приблизно стільки ж.

Янукович справив позитивніше враження на фахівців з українських питань у Вашингтоні, ніж очікувалося від людини з такою незвичайною як для політика біографією. "Він не просто читав із папірця, але й активно брав участь у розмові" – розповідає джерело УП в американському уряді.

Враження самого Януковича про зустрічі з високими американськими посадовцями почути не вдалося, оскільки представників "Української правди" на зустріч із пресою не пустили. Інформацію про запланований діловий сніданок зі ЗМІ вдалося отримати у понеділок, коли український прем’єр був уже в Америці.

УП передзвонила до Національного Прес-клубу, де мала відбутися зустріч. Там повідомили, що цим питанням займається такий собі Пітер Роббіо. З’ясувалося, що це співробітник PR-компанії Creative Response Сoncepts.

Пітер Роббіо у розмові з УП пообіцяв з’ясувати як можна потрапити на сніданок із Януковичем. Наступного дня він передзвонив, повідомивши, що все гаразд, що представники УП запрошені. Однак, уже за кілька годин він же відмовив УП у запрошенні, посилаючись на відсутність місць через "велику зацікавленість американської преси".

У четвер зранку представники УП все ж з’явилися на зустріч, отримавши напередодні особисту згоду прем’єра на участь у сніданку. За 10 хвилин до початку події черги американських журналістів перед входом до Winners Room не спостерігалося. Однак, УП все одно було відмовлено. Цього разу через те, що "зустріч організовано тільки для американських журналістів". Можливо, прем’єр збирався говорити на теми, про які краще не знати українським журналістам?

З’ясувалося, що з прем’єром таки вдалося поспілкуватися кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" - єдиному серед численного прем’єрського журналістського пулу. На 10 присутніх на сніданку журналістів було приблизно стільки ж членів української делегації. Наскільки відомо УП, з американської преси Януковича "допитували" зокрема кореспонденти Washington Times (не плутати з Wasington Post!), Голосу Америки, SBC Market Watch, Reuters. При цьому американців цікавила переважно позиція України щодо Іраку...

До речі, на останній день візиту Віктора Януковича до США не вдалося знайти жодної американської газети, яка хоч би щось повідомила про це. Цим мала б займатись PR- компанія Creative Response Concepts. Як сказано на сайті, фірма "спеціалізується на висвітленні діяльності клієнтів у медіа". Виглядає, що СRC має солідну клієнтуру, зокрема: TIME Warner Inc., Universal Studios, Inc., Visa USA, The Walt Disney Company, Warner Brothers Television Network, AT&T.

Зазвичай статті в місцевій пресі "організують" напередодні чи під час візиту, а не після нього. Так було з візитом Януковича до Парижу. Цікаво буде подивитися, що американські ЗМІ напишуть про вже "вчорашню" подію.

Проте важливо інше. Уявіть собі, що американські чи європейські високопосадовці, приїхавши до України, обмежують своє спілкування з пресою виключно українськими журналістами, свідомо уникаючи кореспондентів зі своїх держав.

З українськими урядовцями таке можливе. Більш того, все це відбувається за посередництва американської PR-компанії, яка проголошує серед своїх завдань "максимальне позитивне висвітлення діяльності своїх клієнтів засобами масової інформації". "Українська правда" ж за мету ставить правдиве висвітлення подій. Саме тому фірма CRC і її клієнт Віктор Янукович заборонили "Українській правді" брати участь у зустрічі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування