Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма не просив НАТО про допомогу в конфлікті через Тузлу

Понеділок, 20 жовтня 2003, 13:07
Генеральний секретар НАТО Джорж Робертсон заявляє, що має намір у ході майбутнього візиту в Росію обговорити ситуацію навколо острова Коса Тузла, однак вважає, що НАТО не буде задіяно в рішенні цього питання.

"Я буду з візитом у Москві, і буду говорити з Івановим (глава МЗС РФ) про це конкретне питання", - заявив він у понеділок у Києві на засіданні першої Всеукраїнської асамблеї громадських організацій "Україна - у НАТО: діємо разом".

За словами Робертсона, у понеділок вранці президент України Леонід Кучма повідомив йому про проблему, що існує з будівництвом росіянами дамби в Керченській протоці до українського острова Коса Тузла. "Він (Кучма) не просив допомоги від НАТО, тому що це питання розглядатиметься на міністерському рівні", - сказав генсек альянсу.

Як повідомлялося, 30 жовтня в Україну прибуде міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов, який обговорить сформовану ситуацію зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком.

Генеральний секретар НАТО підкреслив, що існуючий конфлікт є "двосторонньою дискусією", яку можна вирішити як на двосторонній основі, так і з залученням таких міжнародних організацій як ООН. "Я думаю, що НАТО не буде задіяно в рішенні цього питання, і такого прохання (до НАТО) не буде", - сказав він.

Робертсон підкреслив, що ситуація навколо будівництва російською стороною дамби в Керченській протоці є питанням двосторонніх відносин України і Росії ще в аеропорті "Бориспіль" після прибуття з одноденним візитом у Київ.

Проблема Тузли також піднімалася під час зустрічі генсека НАТО З Литвином. Джордж Робертсон заявив, що сподівається, що рішення питання, пов'язаного з будівництвом Російською Федерацією дамби в Керченській протоці, буде знайдено мирним способом.

Він відзначив, що ці країни є партнерами НАТО і вони повинні вирішити це питання мирним способом. "Я сподіваюся, що рішення цього питання буде знайдено швидко", - сказав генсек.

Робертсон подякував українських народних депутатів України за підтримку розвитку взаємин України і НАТО. Він підкреслив, що в українському парламенті існує сильна підтримка альянсу, додавши, що Верховна Рада є важливим елементом структурних відносин між Україною і НАТО.

Генсек подякував парламентові за важливу роботу для проведення військової реформи і зближення України з НАТО.

У свою чергу в інтерв'ю журналістам Литвин підкреслив, що в українському парламенті є більш 300 голосів для ратифікації ряду угод і документів, необхідних для вступу в НАТО. За словами спікера, ці документи готові підтримати як депутати, що входять у парламентську більшість, так і депутати, що входять у фракцію "Наша Україна".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування