Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Тузлі буде російська прикордонна застава, а в Києві збирають добровольців воювати

Понеділок, 20 жовтня 2003, 16:52
Народний депутат України, член парламентського комітету з закордонних справ Ігор Осташ ("Наша Україна") побоюється провокацій, що можуть призвести до військового конфлікту в Керченській протоці, у зв'язку з будівництвом росіянами дамби до українського острова Тузла.

Про це він заявив у понеділок у Києві на спільній прес-конференції групи народних депутатів, що відвідали минулого тижня Тузлу.

"Може відбутися будь-яка провокація", - сказав Осташ, додавши, що з будівництвом дамби виникає загроза реального конфлікту, "навіть збройного протистояння".

Зокрема, він повідомив, що в даний час у Керченську протоку прибули два російських протичовнових кораблі.

За його словами, планується, що в район Таманського півострова до моменту завершення будівництва російської дамби буде стягнено козаків з усієї Російської Федерації.

Осташ підкреслив, що підготовка дамби і фактичного приєднання острова Коса Тузла до Російської Федерації велася вже давно. За його словами, ще у вересні на острів приїжджали люди, що представлялися журналістами телеканалу Ren-TV, і "зондували ґрунт" з місцевими жителями на предмет зміни громадянства з українського на російське.

Учасники прес-конференції також повідомили, що ще до того, як на Тузлі розташувалися українські прикордонники, туди приїжджали представники Росії, там був закопаний репер номер 7, що повинен був позначити кінцеву точку будівництва дамби.

У прес-релізі, розданому на прес-конференції, також повідомляється про те, що російська сторона планувала розміщення на острові 24-го загону Новоросійської прикордонної застави. І тільки оперативне десантування на острів українських прикордонників 29 вересня, фактично зупинило "плани його окупації Росією", підкреслюється в прес-релізі.

Осташ зауважив, що для недопущення серйозного конфлікту в районі острова український президент, парламент і Кабінет міністрів повинні на цьому тижні зосередитися на рішенні конфлікту і "перевести його в русло переговорів".

У той же час депутат нагадав, що в понеділок у Київ прибуває делегація депутатів російської Держдуми, що обговорять з українськими колегами ситуацію в Керченській протоці.

Однак, за його словами, ознайомившись з попередніми матеріалами російського парламентського комітету з іноземних справ, він прийшов до висновку, що російські депутати "упевнені, що острів Коса Тузла не є територією України".

Учасники прес-конференції також розкритикували українського президента за недостатньо чітку реакцію на події в Керченській протоці і за те, що найближчим часом Леонід Кучма буде знаходитися поза територією України, тоді як будівництво дамби наближається до свого завершення.

У свою чергу народний депутат Андрій Шкиль (фракція БЮТ) висловив думку, що українська влада має намір "мирно" віддати острів Тузла Російської Федерації.

Народний депутат Анатолій Матвієнко (фракція БЮТ) повідомив, що за підсумками поїздки на острів групи парламентаріїв буде підготовлена доповідна записка голові Верховної Ради Володимиру Литвину.

Так само Матвієнко планує внести проект постанови Верховної Ради, у якому буде висловлена стурбованість парламенту ситуацією, що склалася, і вимоги до Міністерства закордонних справ України про негайні дії по вирішенню конфлікту.

Також у цій постанові депутати мають намір зажадати від західних країн виступити гарантом територіальної цілісності України. У випадку, якщо це не допоможе, то планується звернення в ООН.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи не планують добровольці прибути на острів Коса Тузла для захисту українського кордону, Матвієнко повідомив, що партія "Собор", яку він очолює, уже кілька днів збирає на вулицях підписи добровольців, готових захищати острів.

Однак він підкреслив, що депутати домовилися з прикордонниками, що добровольці не будуть направлятися на острів. Збір таких списків фактично є вивченням громадської думки для з'ясування того, скільки людей готові захищати кордони України.

За останніми даним, до кордону від дамби залишилося 400 метрів.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ДО УКРАЇНИ ДАМБІ ЗАЛИШИЛОСЯ 400 МЕТРІВ

Кучма зникне – саме коли Росія вторгнеться на територію України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування