Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче, щоб Грищенко підкорявся у питаннях міжнародної політики

Понеділок, 6 жовтня 2003, 10:05
У МЗС Росії вказують на активізацію останнім часом російсько-українських відносин, визнаючи, що між Москвою й Києвом є ще ряд невирішених проблем.

Про це заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Яковенко у зв'язку з майбутнім робочим візитом міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до Москви.

Грищенко відвідає Росію 6 жовтня з одноденним візитом. У рамках візиту пройдуть переговори з міністром закордонних справ РФ Ігорем Івановим.

У російському зовнішньополітичному відомстві відзначають, що це буде перший візит глави МЗС України Грищенка до Росії, і висловлюють надію, що він пройде успішно.

Як відзначив Яковенко, на переговорах передбачається обговорення таких ключових питань, як необхідність поглиблення координації підходів Росії й України з актуальних міжнародних питань, включаючи стратегічну стабільність і безпеку, зміцнення центральної ролі ООН у системі міжнародних відносин, налагодження взаємодії у створенні глобальної системи протидії новим загрозам і викликам.

Мова йтиме також про взаємодію двох держав у рамках СНД, із регіональними європейськими організаціями, насамперед ОБСЄ, Радою Європи, Євросоюзом, а також міжнародними економічними структурами, сказав офіційний представник МЗС.

Відбудеться обмін думками про подальші кроки з виконання підписаних у Ялті під час саміту СНД документів про створення ЄЕП, відзначив Яковенко.

Крім того, за його словами, планується обговорити хід переговорів із визначення правового статусу Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод Росії й України і по проблемі нерухомого майна колишнього СРСР за кордоном.

Особливу увагу буде приділено необхідності поглиблення гуманітарного співробітництва, питанням ефективного забезпечення культурних і освітніх потреб росіян в Україні й українців у Росії, їх прав і свобод.

За підсумками робочого візиту Грищенка до Москви буде підписаний план міжМЗСівських консультацій на 2004 рік.

"Свідченням стратегічного характеру наших відносин, нашої підтримки України у важкий час є домовленість про постачання до України 166 тис. тонн зерна за пільговими цінами", - відзначив Яковенко.

У Москві вітали також зміцнення взаємодії в області інформаційної політики, вказавши на існуючі тут проблеми. "Однак проблеми в цій області залишаються. Вони пов'язані, головним чином, із скороченням викладання російської мови в навчальних закладах України", - сказав Яковенко.

Як відзначив представник МЗС РФ, ще має бути велика робота з питань російсько-українського кордону: "Як відомо, практично завершений процес делімітації сухопутної ділянки російсько-українського кордону, у січні президенти підписали Договір про російсько-український державний кордон. Важливо, що ми в принциповому плані визначилися щодо правового статусу Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод двох держав. Хоча має бути ще серйозна робота з остаточного врегулювання цього питання".

Напередодні керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що центральною темою переговорів Грищенка в Москві буде ситуація навколо будівництва російською стороною дамби в Керченській протоці з метою з'єднання коси Тузла з російським берегом Таманського півострова.

Раніше МЗС України заявив, що вживає термінових заходів у зв'язку із заявою представника прикордонної служби Росії про те, що на косі Тузла в Керченській протоці, де російська сторона будує дамбу, по завершенні робіт буде виставлена прикордонна застава РФ.

30 вересня тимчасовий повірений у справах Росії в Україні був викликаний до МЗС України, де йому була вручена відповідна нота. Особливу стурбованість МЗС викликає потенційна можливість порушення держкордону України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:47
Корупція в США та путінська Росія. Оголосили переможців Пулітцерівської премії-2024
11:33
Ринку праці бракує рук, середня зарплата не росте: хто потрібен і скільки платять
11:33
Угорщина побачила "позитивні ознаки" у переговорах з Україною щодо прав меншин
11:32
"Правильно було б не відвідувати": Боррель дав пораду державам ЄС щодо "інавгурації" Путіна
11:30
футболЯрмоленко не планує завершувати кар’єру після Євро-2024
11:21
"Автомагістраль-Південь" завершила будівництво магістрального до Кривого Рогу
11:16
Які документи потрібні для проходження медико-соціальної експертизи? Уряд визначив перелік
11:15
Перший запуск пілотованого корабля Starliner від Boeing відклали через проблеми з носієм
11:14
фотоПісля зниження води Тиса відкриває страшні знахідки: за добу виявили трьох потопельців
11:11
Кличко розказав, де його діти і чи спілкується з ексдружиною
Усі новини...
Реклама: