Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На українців чекає іракська тюрма?

Середа, 8 жовтня 2003, 13:29
Перед багдадським судом за звинуваченнями у контрабанді іракської нафти постали капітан судна "Навстар" Микола Мазуренко та його помічник Іван Сощенко. Обидва, пише британська "Дейлі Телеграф", намагалися експортувати іракського дизельного пального на 1 млн. доларів.

"Операція була однією з найбільших за своїми масштабами. В серпні капітан танкера перегнав його до "лігвища контрабандистів", біля порту Ум-Каср, де він чекав, поки на нього звантажили 3, 500 тонн нафти 28 іракських суден. Але за судном вів спостереження Британський королівський флот разом з американцями", - цитує газету українська служба BBC.

Замовником поставок був іракський бізнесмен Аднан Яссем Махмуд, що мешкає в Саудівській Аравії, повідомляє агентство "Франс-прес". Двоє підсудних кажуть, що діяли за його наказами.

Газета пише, що українцям загрожує тюремне ув'язнення терміном від 5 років до пожиттєвого. І це в найкращому випадку, адже за часів Саддама такі злочини каралися смертю або тортурами в сумнозвісній тюрмі "Абу Ґаріб". Тож не дивно, що обоє українців нервували, пише "Дейлі Телеграф".

Агентство "Франс-Прес" цитує представника судового департаменту коаліційних військ, генерала Майка Джозефа Келі, який каже, що суд був організований з дотриманням стандартів, і що обоє підсудних є "злочинцями, які розкрадали іракське багатство."

Окрім Мазуренка і Сощенка, затримано увесь екіпаж танкера у складі 21 особи, більшість із яких - українці, пише "Франс-Прес". Після першого дня судових слухань процес відкладено на прохання адвокатів. Агентство пише, що розкрадання іракської нафти стало звичною справою. Британські власті в Іраку кажуть, що щодня з Іраку вивозяться десятки тонн сировини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування