Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Васильєва просять не порушувати права вільних журналістів

Середа, 26 листопада 2003, 15:33
Київська незалежна медіа профспілка вимагає від Генпрокуратури привести у відповідність до законодавства умови акредитації на заходи ГПУ.

"Вимоги Генпрокуратури України щодо акредитації журналістів на заходи прес-служби ГПУ є неприйнятними. Вони грубо порушують наші права на акредитацію", - говориться у зверненні голови КНМП Сергія Гузя, поширеному прес-службою спілки.

Зокрема, він зауважує, що згідно з чинними умовами акредитацію можуть отримати лише працівники друкованих ЗМІ, телебачення та радіомовлення, тобто ті журналісти, які зможуть надати документи від редакцій.

"У той же час практично неможливо отримати акредитацію вільним журналістам, або тим, хто працює в Інтернет-виданнях. Це неприпустимо", - зазначає голова профспілки.

"Закон "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" чітко вказує, що акредитацію мають право отримувати не тільки ЗМІ, але й окремі журналісти", - зауважується в заяві.

"Це випливає зі ст. 3 цього закону: "Акредитація журналістів ... здійснюється ...шляхом їх реєстрації ... або за заявою журналіста ... з пред’явленням ними відповідних документів, що підтверджують їх професійний фах, або рекомендації професійного об’єднання журналістів", - наголошує голова КНМП.

У зв'язку з цим Київська незалежна медіа-профспілка вимагає від генерального прокурора вжити негайних заходів і привести це Положення у відповідність до законодавства України.

"Це вже не перша спроба Генпрокуратури обмежити доступ журналістів на заходи прес-служби ГПУ. Якщо права журналістів не будуть поновлені, це буде ще одним свідченням проти Генпрокуратури, яка останнім часом узагалі перебуває в стані прихованої війни з вільними журналістами та тими з колег, які працюють в Інтернет-виданнях", – наголошує голова КНМП.

Наразі положення про порядок акредитації ЗМІ та інформаційних агентств на заходи, що проводить прес-служба Генеральної прокуратури України передбачає необхідність подавати заявку, де має бути вказано: назву, засновників або видавців, статутні завдання, періодичність виходу, тираж на час подання заявки (для друкованих ЗМІ), сферу (регіон) поширення, юридичну адресу, номери телефонів, факс керівника та редакції, електронну адресу.

Окрім цього, вітчизняні друковані ЗМІ та інформаційні агентства до заявки на акредитацію мають додавати копію свідоцтва про державну реєстрацію; телерадіомовні організації – нотаріально завірену копію ліцензії на мовлення, видану Національною радою з питань телебачення й радіомовлення; телерадіоорганізації-виробники продукції (студії-виробники) – копію договору з телерадіомовною організацією на трансляцію програми.

Акредитація до Генпрокуратури не надається у випадку ненадання зазначених даних, надання неповних або недостовірних даних, а також, якщо кількість місць для акредитованих ЗМІ та інформаційних агентств обмежена з урахуванням вимог режиму або технічних умов відповідних приміщень.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування