Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецька влада: Ющенко не попереджав про з'їзд і бреше про сина Януковича

Вівторок, 4 листопада 2003, 17:05
У вівторок про події навколо зриву з'їзду "Нашої України" заговорив міський голова Донецька Олександр Лук'янченко. Він дав прес-конференцію для місцевих журналістів, де з'ясувалося, що винні у безумствах того дня є лише з одного боку барикади – прихильників Ющенка.

Мер роз'яснив, що всі студенти мали право іти з занять на мітинг проти Ющенка. І що члени "Нашої України" не попереджали міську владу про проведення з'їзду. А також обурювався: коли Ющенко обвинувачує сина Януковича, то це неетично.

Так, на питання, кому належить фірма "Плазма", рекламні щити якої 31 жовтня в Донецьку були заклеєні антиющенківською рекламою, донецький мер сказав: "Я не в курсі".

Але те, що фірма належить синові прем'єра Януковича, він категорично заперечив. "Це чистої води брехня. Коли це заявляє, так сказати, лідер цього самого, це звучить неетично", - наводить слова донецького мера інтернет-видання "Остров".

Лук'янченко конкретизував, що не знає, хто дав дозвіл на встановлення по всьому місту біг-бордів, на яких зображено Ющенка в нацистській формі.

"Я не можу вам сказати. Офіційного дозволу на установку будь-якої реклами не потрібно. І кожен оператор може за гроші, але потрібно все це робити в межах законодавчого поля. У нас таких даних немає, і до нас ніхто з цих питань офіційно не звертався", - сказав він із приводу розміщення рекламних щитів.

І додав: "Ми декілька таких розтяжок зняли до початку всіх цих заходів. Ніхто не звертався спеціально. Де заважав рух, моментально були зняті біг-борди".

У той же час, за словами мера Донецька, міська влада дала команду ліквідувати всі рекламні щити, розміщення яких суперечить закону.

"На сьогоднішній день зрізано 20% усієї реклами, що встановлена з порушеннями правил... Говорять, що ми віддаємо перевагу на розміщення биг-бордов рекламному агентству "Плазмі". Та от, з 216 рекламних щитів, що зрізані в Донецьку, зрізані по "Плазмі" 30 щитів у Донецьку і 12 щитів у Маріуполі", - повідомив Лукьянченко.

Він відзначив, що коли в Донецьку почалася кампанія "по наведенню порядку на рекламному ринку, моментально з щитів зняли розпізнавальні знаки".

"Це говорить про те, що ці щити працюють у тіні, і люди ухиляються від сплати податків. Ці щити будуть зрізані", - заявив мер. Крім того, він констатував, що "заборгованість по податку за рекламу складає по Донецьку більше 100 тисяч гривень".

У той же час мер Донецька пригрозив, що всім, хто порушував закон 31 жовтня, життя солодким не здаватиметься.

"Я думаю, що не значить це, що безвладдя в місті. Усі, хто порушував [закон], з того або іншого боку, вони понесуть відповідно до діючого законодавства відповідальність", - сказав він.

З приводу того, що студенти Донецьких технікумів і вузів пішли з занять і були направлені на антиющенківський мітинг, Лук'янченко сказав: "Будь-який студент може, вправі... А що, так не ідуть?".

На питання, чому міліція ігнорувала факти масового розпивання спиртних напоїв, мер відповів: "Я не бачив такого. Я готовий уточнити ці питання".

Факт того, що міські автобуси були відкликані з маршрутів і підвозили населення до палацу "Юність", де повинен був відбутися з'їзд "Нашої України", Лук'янченко категорично спростував.

"Рейсові автобуси з маршрутів по ТТО, ті, які обслуговують міські маршрути, жодного автобуса не знімалося. Але, видно, у нас приватних автобусів дуже багато, там за оплату приватник може будь-що зробити", - повідомив мер.

За словами міського голови, організатори з'їзду "Нашої України" не довели до відома місцевим органам самоврядування про його проведення.

"Але саме потрібно було, з одного боку, думати і тим організаторам, що, запрошуючи з Донецької області 27 делегатів, привезли тисячу з інших регіонів, не підготувавши, не вирішивши ніякі тут справи, не зробивши соціологічний зріз, які будуть наслідки", - підсумував Лук'янченко.

"Наша Україна" розписалася 31 жовтня в своїй некомпетентності"

"Українська правда" намагалася з'ясувати точку зору на події представників і донецької обласної влади. У вівторок увечері до "УП" надійшли відповіді губернатора Донецької області Анатолія Близнюка, передані через його прес-службу.

- Як ви прокоментуєте звинувачення представників "Нашої України" на адресу керівництва Донецької обласної влади щодо причетності до зриву з'їзду?

- Сьогодні біля розвитку подій у Донецьку 31 жовтня багато гомону. Претензії в зриві з’їзду висунули керівництву Донецької області, але ніхто з представників "Нашої України" не проаналізував особисті прорахунки. Закони написані для всіх, в тому числі і для виконання народними депутатами.

Влада, згідно з діючим законодавством, не має права втручатися чи надавати перевагу якій-небудь політичній силі. І якщо штабні працівники "Нашої України" розписались 31 жовтня в своїй некомпетентності, то міська влада зробила все, від неї залежне, щоб забезпечити громадський порядок.

- Яких вжито заходів у зв’язку із появою біг-бордів, де Ющенка зображено у нацистській формі?

- Я надав відповідні доручення правоохоронним органам. Зараз іде слідча перевірка, про її результати ми інформуємо громадськість та ЗМІ.

- Якою буде позиція Донецької влади в зв’язку із наміром "Нашої України" все ж провести з’їзд у Донецькій області трохи згодом?

- Ми будемо діяти в рамках діючого законодавства. В цьому питанні не може бути емоцій, тільки дотримування букви закону. І коли б представники "Нашої України" не проводили свій форум в Донецькій області, влада повинна забезпечити громадський порядок і нормальну життєдіяльність регіону.



Прочитати всю прес-конференцію донецького керівництва ви можете на сайті "Остров"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування