Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанській комісії не сподобався останній проект Медведчука

Понеділок, 15 грудня 2003, 17:53
Верховна Рада України не має права продовжити свої повноваження ще на один рік. Такий висновок, за словами народного депутата України Миколи Катеринчука (фракція "Наша Україна"), зробила Венеціанська комісія, характеризуючи законопроект "Про внесення змін до Конституції України", де передбачається провести вибори президента у 2004 році нинішнім складом парламенту, а наступні парламентські вибори – у 2007 році на пропорційній основі.

Катеринчук зазначив в інтерв'ю УНІАН, що у висновках Венеціанської комісії (Європейської комісії "За демократію через право") йдеться про те, що "Кучма знаходиться при владі з 1994 року, і це є певна підказка для суддів Конституційного Суду відносно можливості ще раз обиратися йому президентом". При цьому Катеринчук зазначив, що прямо це положення не зафіксоване у висновках ВК.

За його словами, у висновках Венеціанської комісії, зокрема щодо законопроекту, підготовленому лідерами парламентської більшості за участі лідера КПУ Петра Симоненка та голови адміністрації президента України Віктора Медведчука, та законопроекту № 4180 йдеться про необхідність скасування норми щодо імперативного мандату, тобто можливості втрати мандату в разі невходження депутата до фракції партії, за списком якої він пройшов до парламенту, або виходу його з цієї фракції.

Крім того, Катеринчук повідомив, що у висновках Венеціанської комісії зазначається, що процедура виборів президента в парламенті має бути більш врегульованою, зокрема, щодо форми голосування - відкритої чи таємної, а також пропонується більш чітко виписати норму щодо пропорційної системи виборів до парламенту.

За його словами, відносно законопроекту №3207-1 (який передбачає перерозподіл повноважень між органами влади і перетворення України на парламентсько-президентську республіку) у висновках ВК наголошується на необхідності обережного ставлення "до створення прем'єрської республіки, щодо визначення коаліційного уряду і розподілу повноважень між президентом України, Кабінетом міністрів та Верховною Радою України".

Катеринчук повідомив, що у висновках щодо призначення та звільнення силових міністрів, голови СБУ та голови Антимонопольного комітету ВК наголошує на необхідності зазначення "більш чітких гарантій щодо їх незалежності і пропонує встановити спеціальну кваліфікуючу більшість". За словами депутата, Венеціанська комісія повністю не підтримує право, закладене в законопроекті, щодо тлумачення парламентом законів України.

Депутат також повідомив, що Венеціанська комісія застерігає від короткострокових політичних змін, зокрема, щодо виборів президента. ВК пропонує доопрацювати ці три законопроекти, а потім провести їх всенародне обговорення, зазначив Катеринчук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування