Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович попросив більшовиків довести власну політичну потенцію

П'ятниця, 19 грудня 2003, 12:43
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович вважає за необхідне проведення політичної реформи в країні і закликає вітчизняних політиків підтримати відповідні конституційні зміни.

"Позиція кожного при голосуванні по політичній реформі стане саме перевіркою на здатність думати і діяти, виходити не з егоїстичних групових і особистих інтересів, а з інтересів загальноукраїнських", - сказав прем'єр на спільній нараді представників Кабінету міністрів і парламентської більшості.

"Сьогодні кожен політик має реальний шанс довести власну політичну потенцію, власну здатність жити загальнонаціональними ідеями, а не партійним позерством і розрахунком підозрілих політичних дивідендів", - сказав Янукович.

На засіданні в п'ятницю обговорюється договір про співробітництво між парламентською більшістю й урядів

Він може бути підписаний на наступному тижні, вважає міністр України по зв'язках з Верховною Радою Іван Ткаленко.

За словами Ткаленка, до середи повинні бути враховані всі зауваження, що будуть висловлені на нараді.

Підписання нового договору буде проходити, як і минулого разу, при участі президента України Леоніда Кучми, сказав міністр.

Ткаленко відзначив, що основною відмінністю нового договору є те, що наступний рік буде роком виборів президента і політичної реформи.

Виходячи з цього, основними задачами парламенту і коаліційної більшості парламенту є, у першу чергу, досягнення подальшого економічного росту, а також проведення президентських виборів і конституційної реформи.

За словами міністра, проект змін у Конституцію по політичній реформі повинен бути внесений не пізніше лютого 2004 року. Це обумовлено тим, що, відповідно до норм Конституції, зміни в Основний закон повинні вводитися протягом чотирьох місяців після їхнього ухвалення Верховною Радою.

Ткаленко також вважає, що цей закон буде ухвалено парламентом.

Зокрема, він нагадав, що ідею проведення виборів у парламент на пропорційній основі підтримують ліві сили - комуністи і соціалісти. Разом з тим, деякі мажоритарники "у деякій мері не згодні" з запровадженням цієї норми.

Компромісом для рішення цієї проблеми може бути зниження прохідного бар'єра в парламент із 4% до 1%.

Ткаленко вважає, що зниження бар'єра до 1% не дуже сильно позначиться на кількості фракцій у парламенті. Разом з тим, до наступних виборів це дасть можливість для проведення політичної структуризації суспільства.

Міністр висловив думку, що обрання президента Верховною Радою, можливо, буде введено з 2006 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування