Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин пропонує вирішити долю реформи до нового року, а не до кінця сесії

П'ятниця, 19 грудня 2003, 13:11
Верховна Рада України, як очікується, у вівторок, 23 грудня розгляне разом із законопроектом про внесення змін до Конституції і законопроект про органи місцевого самоврядування.

Про це повідомив голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п'ятницю під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом Дніпропетровського національного університету.

Відповідаючи на питання учасників зустрічі про те, чи зуміє парламент до завершення нинішньої сесії проголосувати по законопроектах про внесення змін до Конституції і чи будуть враховані висновки Венеціанської комісії до цих законопроектів, Литвин підкреслив, що висновки комісії носять рекомендаційний характер і застереження по законопроектах про політреформу, висловлені її членами, існують і в Україні.

На думку спікера, до закінчення нинішньої сесії, "а краще - до нового року, щоб не намотувати на лікоть жили і не каталізувати протистояння в парламенті", необхідно прийняти рішення по законопроекту про політичну реформу.

Литвин відзначив, що, як очікується, у сесійний зал для розгляду й ухвалення рішення 23 грудня будуть винесені три законопроекти про внесення змін до Конституції, а також законопроект, що стосується реформування органів місцевого самоврядування.

На думку спікера, законопроект про місцеве самоврядування - "наболілий, актуальний". З урахуванням реалізації політреформи "певні трансформації повинні дійти до органів місцевого самоврядування", відзначив він.

У той же час, за словами Литвина, проблема полягає в тому, чи зможе парламент знайти 300 голосів при остаточному ухваленні закону про внесення змін до Конституції України.

За словами спікера, у пропонованих до розгляду в парламенті законопроектах є кілька взаємовиключних позицій, зокрема, пропозиції, що стосуються пропорційної виборчої системи.

Литвин підкреслив, що визначати тип виборчої системи необхідно не в Конституції, а в законі.

"А якщо ситуація зміниться - необхідно змінювати Конституцію?" - поставив запитання спікер.

"Ми приймаємо Конституцію на короткий період", - сказав Литвин, додавши, що необхідно було б записати в положеннях Конституції, що протягом 10-ти років не можна вносити змін в Основний закон.

Він нагадав, що існує й інша пропозиція по виборчій системі, що зводиться до того, що під час виборів будуть виділені 450 виборчих округів, і кожна політична партія буде складати свій список на ці округи і закріплювати за кожним округом свого агітатора.

Надалі список партії буде складатися з урахуванням результатів виборів і того, скільки на виборах відсотків набрав представник партії у тому чи іншому регіоні. На думку Литвина, така система "прискорить процес політичного структурування".

Серед проблемних моментів політичної реформи Литвин також відзначив пропозицію про позбавлення депутатського мандата депутата, що пройшов по списках партії в парламент, але вийшов зі складу партійної фракції; вибори президента - чи буде президент обиратися в парламенті або шляхом всенародного голосування; коли проводити президентські вибори в парламенті - у 2004 або в 2006 році.

Крім того, спірним моментом є і продовження повноважень Верховної Ради до 2007 року. Литвин підкреслив, що необхідно знайти взаєморозуміння і компроміс, "але такий, який би влаштовував не конкретного політика або політичну силу, а той, котрий потрібний політичному суспільству".

За словами Литвина, конституційна комісія продовжить свою роботу ще до вівторка.

Український спікер подарував університетові п'ять недавно виданих наукових праць з історії України, автором яких або членом авторського колективу яких він є.

На розширеному засіданні вченої ради Литвину вручили диплом почесного доктора університету.

У робочій поїздці спікера супроводжують керівник парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, перший заступник голови комітету з питань бюджету Людмила Супрун, народні депутати, обрані від Дніпропетровської області.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування