Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща "захворіла" українською політреформою

Середа, 24 грудня 2003, 15:45
У переддень католицького Різдва польські медіа активно коментують події в українському парламенті. Сюжети з Верховної Ради з'явилися у випусках теленовин і на газетних шпальтах аналітичних газет.

"Rzeczpospolita" роз’яснює своїм читачам, що обрання українського президента парламентом "практично виключило би можливість перемоги Віктора Ющенка – найпопулярнішого українського політика, лідера блоку "Наша Україна".

Передовицею "Кучма хоче стати царем України" розпочинається різдвяний випуск найбільшої в країні газети "Gazeta Wyborcza" за середу.

У коментарі "Помазання на спадкоємця" політичний оглядач "GW" Вацлав Радзивінович пише:

"В Україні розпочинається типова для пострадянських країн операція "Спадкоємець". Кучма та його люди, як раніше Єльцин та кремлівська "Сємья" чи Алієв у Азербайджані, намагаються обійти демократичні процедури й поставити на чолі держави спадкоємця".

Автор зазначає, що спадкоємець "має гарантувати, що після відходу дотеперішнього лідера група, яка при владі, цю владу збереже, а з нею і її привілеї та майно".

"Якщо вдасться передати право обирання президента Верховній Раді, де перевагу мають прихильники Кучми, його наступником стане представник олігархічних кланів, які нині керують країною".

"Gazeta Wyborcza" зазначає: "До обраного у такий спосіб, а точніше - призначеного президента міжнародна громадська думка ставитиметься з такими ж підозрами, як і до його попередника".

"Захід не відкриється назустріч Україні, наш сусід не наблизиться до Європейського союзу та НАТО. Натомість відкритою залишиться дорога на Схід, де при владі один за другим опиняються "спадкоємці", резюмує "Gazeta Wyborcza".

Ростислав Крамар, "Українська правда", Варшава


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування