Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В 2003 Кучма поневірявся по Азії та Африці. В 2004 ЄС зробить йому скромний подарунок

Неділя, 28 грудня 2003, 15:51
Глава комітету з євроінтеграції парламенту, екс-керівник МЗС Борис Тарасюк прогнозує, що на самміті НАТО в Стамбулі у 2004 Україні можуть запропонувати співпрацю за програмою "інтенсивний діалог".

Такий прогноз Тарасюка поширила прес-служба очолюваного ним Народного Руху України.

Як відомо, програма "інтенсивний діалог" передує Плану дій набуття членства в НАТО (МАР).

Водночас Тарасюк не вважає, що у 2004 можуть відбутися "кардинальні прориви" у відносинах з НАТО.

"В стосунках з ЄС не варто чекати проривів, доки при владі буде нинішній режим. Хіба що Євросоюз зробить такий подарунок, як визнання України країною з ринковою економікою", - зазначив Тарасюк.

"В наступному році нинішня влада продовжить лінію на поступки Росії в обмін на економічну і політичну підтримку кандидата на посаду президента України від провладних сил", - зазначив голова Народного Руху.

В той же час Тарасюк висловив переконання, що майбутнє розширення ЄС позитивно вплине на Україну: "В розширеному ЄС Україна матиме більше прихильників, ніж до того. Це Польща з її активною східною політикою, балтійські країни, Угорщина – країни, які мають більший економічний інтерес в Україні".

Тарасюк також підрахував, що найменш західним політиком є Кучма.

"Найменше проєвропейських і проєвроатлантичних візитів в 2003 році здійснив президент Леонід Кучма - лише 20%. Більша частина візитів до країн Азії, Африки, Латинської Америки".

"Натомість прем’єр-міністр Віктор Янукович виглядає більше проєвропейським – 54,5% його візитів були до країн-членів або кандидатів на вступ до ЄС. Десь посередині знаходиться міністр закордонних справ – 40"%.

Попри риторику щодо європейського і євроатлантичного курсу, влада робить непослідовні, часто протилежні кроки, вважає Тарасюк. Це говорить про відсутність планової зовнішньої політики з боку Кучми.

Сьогоднішня зовнішня політика України – це політика реагування, яка не є креативною, додав Тарасюк.

"Насправді йде зближення з євроазійським простором, відбувається дисбаланс на користь стосунків з Російською Федерацією. Україна від цього лише програє, з нею не рахуються як з партнером, а вимагають чергових поступок, як це було з договором про Керченсько-Азовську акваторію", - переконаний голова Руху.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування