Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лідер "Родіни" Сергій Глазьєв: "Україні і Росії треба рухатися до возз'єднання. Аж до єдиної держави"

Понеділок, 8 грудня 2003, 16:06
Коментарі "Українській правді" авторів головних сенсацій виборів у Держдуму-2004

ДМИТРО РОГОЗІН, ОДИН З ЛІДЕРІВ БЛОКУ "РОДІНА":

- Як, по-вашому, ваша активна позиція в проблемі Тузли вплинула на рейтинг "Родіни"?

- На рейтинг блоку вплинули його молоді і сильні лідери, які викладали виразну позицію. А взагалі проблема Тузли – це проблема українських політиків. З6 гектарів – це занадто дрібно для Росії.

Справа не в Тузлі. Їжаку зрозуміло, що Азово-Керченська акваторія повинна бути під спільним контролем України і Росії. Ділити можна тільки шельф, а воду – не можна.

Ми ставилися до проблеми Тузли з певним почуттям гумору, а у відповідь нам Україна поставила протитанкові їжаки.

- Якою, на ваш погляд, повинна бути стосовно України позиція нової Росії, що формується цими виборами Держдуми і наступними виборами президента?

- Позиція стосовно вашої країни повинна бути такою, як у мене до моєї дружини, яка походить з України. Повинне бути природне возз'єднання двох сестер, де кожна намагається бути першою красунею, але при цьому заводить незрозумілих хахалей.

Київ – мати міст руських, українці – частина єдиного етносу. У нас немає комплексів, як будувати українську політику. Коли я вперше побачив книгу "Україна – не Росія", я зрозумів, що курка – не птах.

Чотири держави: Росія, Україна, Білорусія і Казахстан - повинні створити альянс, більш чіткий, ніж ЄС. І разом рухатися назустріч Європі. Одним кулаком ми зможемо вибити з Європи більше.

- Як в'яжеться ваша пропозиція створити європейський комітет у новій Держдумі з такими проімперськими поглядами "Родіни"?

- Імперські позиції були в Чубайса, і він потонув в унітазі. Він був "ліберальним імператором". 7 грудня Чубайс був розбитий під Москвою.

 
 
СЕРГІЙ ГЛАЗЬЄВ, ПЕРШИЙ НОМЕР БЛОКУ "РОДІНА":

- У мене проста позиція стосовно України – треба возз'єднуватися. Ми – розділений народ. Я ініціював договір про вільну торгівлю, і позитив те, що такий режим діє.

- Хіба? Адже договір не ратифікований Держдумою.

- Імпортне мито знімається по обмеженому колу товарів. Взагалі ж нам треба поетапно рухатися до возз'єднання. Аж до єдиної держави. На добровільній основі.

- Така собі проімперська позиція...

- Чому проімперська? Я сам з України, народився і виріс у Запоріжжі, і знаю настрої в країні. І ця мазепинсько-бандерівська політика викликає печію в українців.

- Кажуть, що проблема Тузли, яку під час виборів експлуатував у тому числі один з лідерів блоку Дмитро Рогозін, навпаки, ускладнила відносини між країнами.

- Не існує такої проблеми – проблеми Тузли. Всі вже про неї забули. І домовлятися країнам треба не на Тузлі, а в Москві і Києві.

 
 
ВОЛОДИМИР ЖИРИНОВСЬКИЙ, ЛІДЕР ЛДПР:

- Як, по вашому, українська тема використовувалася на виборах до Держдуми?

- Ну, там Рогозін голубів пускав на Тузлі – це була провокація. А так між нами ніяких провокацій бути не повинно. Нам з Україною ділити нема чого. Через 10 років після СРСР, зараз видно, хто кого годує. Ви їдете на роботу в Росію, ми готові купити заводи, фабрики, землі. Мені просто шкода, що Україна переживає не кращі часи. Колись ви хвалилися, що годуєте пів-Європи. Зараз самі себе не можете прогодувати.

- А заява Чубайса про купівлю українських обленерго хіба не була передвиборною акцією?

- Це дратує наших громадян! Чубайс повинен знизити наші тарифи, а не купувати активи за кордоном, щоб вкладати гроші в їхню реконструкцію. Нам вигідно, щоб у вас обрушилася економіка.

Лінія Чубайса нас не влаштовує. У нас у самих є куди вкладати гроші. Ми побудували вам ДніпроГЕС, заводи, а ви пішли з СРСР!

Ви повинні розрахуватися з боргами перед Росією. Ви в нас на мільярд доларів споживали газ і не платили. Повинні розрахуватися. Майте на увазі: ЛДПР прийде до влади – все доведеться віддати, усі борги!

- На цих виборах по-особливому звучала тема імперських амбіцій Росії. Навіть праві заявили про ліберальну імперію.

- Це заслуга ЛДПР! Сьогодні - усі патріоти! Це ЛДПР навчило. Усі ліберали – це ЛДПР. Усі імпералісти – це теж ЛДПР. Тобто йде реалізація програми ЛДПР. Бомбили Кабул? Будь ласка. Ми говорили ще в травні про це, почекали – американці зробили це в жовтні. Ірак? Ми готові були підтримати – американці зробили самі, і зараз програють, не розуміють специфіки Іраку.

- Тобто ви вважаєте своєю заслугою те, що спливла на виборах тема ліберальної імперії?

- Звичайно! Спершу нас у цьому звинувачували, а тепер самі йдуть цим шляхом. Все, що обіцяє ЛДПР – усе здійснюється. От із Грузією Росія ввела візи – це наша була ідея. Зараз з Азербайджаном введемо. Усе, що робиться – все плани ЛДПР!

- Ці вибори Держдуми називають якимись приреченими. Всі розуміють, що Путін все одно залишається - і Дума нічого не зможе змінити.

- Так в усьому світі! Чого весь час хочеться революцій? Нарешті настала стабільність. Все! Ні комуністів, ні демократів – нормальний державний режим. Народний капіталізм, соціальне суспільство, дотримання закону по всій території, тверда боротьба з тероризмом. А вам хочеться революцій?!

Щоб Путин пішов у відставку, Думу розпустили?! Отоді добре, от є подія?! Вам не подобається одноманітне сіре життя? Але воно подобається громадянам!

От Березовський живе в Лондоні – мучиться, йому нудно. Про нього забули. Поїхав у Грузію – про нього заговорили. Підірвав електричку – про нього заговорили. Це хворі люди! Їм потрібна будь-яка війна – щоб тільки говорили.

От виконується зараз програма ЛДПР – ми не нервуємо. Путін це робить, ми робимо. Нехай буде добре всій країні! Випадок на Дубровці: ми раді, що пішли за нашим сценарієм звільнення заручників, застосували спецзасоби.

- Чим ці вибори відрізнялися від попередніх виборів у Держдуму?

- Вони більш організовані, у нас досвід великий. Спокійно пройшли, особливого бруду не було, особливих провокацій теж. Все спокійно! І вас це тривожить, вам писати нема про що. Шукайте іншу професію!

Через 10 років взагалі тихо буде. З тероризмом покінчимо – ні про що писати буде. Березовський помре – знову ні про що писати. Для вас проблема – щоб щось нове було. А все нове – погане! Будемо зберігати те, що є.

- Як, по-вашому, тема України буде звучати в цьому новому циклі Росії?

- Нічого по Україні поганого немає. Хочемо, щоб були гарні відносини. А будете чудити – вам тільки гірше! Ми не просто сусіди – ми один народ, не було між нами ніколи кордонів, ми – одна цивілізація. Світ по-українськи не заговорив - а по-російськи вже говорить.

- Кажуть, що історія з Тузлою – це приклад того, як Росія буде поводитися з Україною надалі.

- Так забудь цю Тузлу нахєр! Я вже забув, а ви все мучитеся. Ми прихильники твердого сценарію.

Дивися краще, що в Грузії. Таких хлопчиків, як Саакашвілі, готують у Белграді. Кучму будуть забирати по сценарію Шеварднадзе. Репетиція буде в Кишиневі. Потім Кучма, потім Лукашенко, а в Москві зубки зламаються. І потім почнеться зворотний процес.

- Кого ви маєте на увазі?

- Ющенко і ваша мадам. Як її? Ющенко – Саакашвілі. І Жванія знайдеться – Мороз. На це виділено: на Югославію – 180 мільйонів, на Грузію – 120 мільйонів, на Україну – 400 мільйонів. Країна ж велика. Втратите Кучму, одержите проамериканський режим. Ми вам вирубимо світло, ви скинете цього нового, і буде зворотний процес. Так і будемо: туди-сюди, туди-сюди.

Готуйтеся до варіанту Шеварнадзе. Нехай ваші спецслужби пришлють мені гонорар. У них ще є час бігти на Лубянку – і влаштуватися на роботу в Бєлгороді, Орлі... Будуть приймати біженців.


Поїздка українських журналістів на вибори в Росію організована київським представництвом ОБСЄ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...