Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович затвердив добудову "Одеса-Броди" до Плоцька

Середа, 14 січня 2004, 12:09
Уряд України на засіданні в середу затвердив постанову про інтеграцію української нафтопровідної системи "Одеса-Броди" з польською нафтопровідною системою.

Про це повідомив віце-прем'єр Андрій Клюєв по закінченні засідання уряду в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Буде створюватися спільне підприємство по добудуванню нафтопроводу вже на польській території від Бродів до Плоцька – це перший етап", – описав він суть угоди.

За його словами, далі Україна і Польща будуть вести переговори про подальше будівництво нафтопроводу до Ґданська.

Як сказав Клюєв, у п'ятницю у Варшаві планується підписання документів про створення СП по добудуванню нафтопроводу до Плоцька між власником українських нафтопроводів ВАТ "Укртранснафта" і подібним підприємством з польської сторони (Przedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych "Przyjazn" S.A. (PERN)).

Говорячи про терміни здійснення проекту, віце-прем'єр відзначив, що вони будуть залежати від того, як буде працювати менеджмент нового СП.

"Це 500 км нафтопроводу, це десь біля $500 млн. інвестицій, може, навіть небагато більше. Зараз будемо визначати, що буде брати на себе "Укртранснафта", що – польська сторона, які обсяги. Я думаю, треба буде робити роад-шоу для того, щоб залучати інвестиції великих банківських капіталів. Це досить серйозний тривалий процес", – відзначив Клюєв.

Як повідомлялося, перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні кілька місяців ведеться полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу – для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря – для транспортування російської нафти. Уряд України планує прийняти рішення з цього питання до початку лютого.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: