Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Симоненко проти обрання президента у 2004 році у парламенті

Середа, 14 січня 2004, 18:08
Комуністична партія категорично виступає проти обрання президента у 2004 році нинішнім складом Верховної Ради України. Про це говориться в заяві лідера КПУ Петра Симоненка до ЗМІ, розповсюдженій прес-службою партії.

"Чергові вибори президента у цьому році повинні відбутися шляхом прямого всенародного волевиявлення", – говориться в заяві Симоненка.

Симоненко також наголосив, що КПУ "категорично виступає" проти продовження повноважень народних депутатів України нинішнього скликання до 2007 року та можливого балотування президента Кучми "на третій термін президентства у будь-якому форматі".

Підтверджуючи позицію партії по підтримці політреформи, Симоненко в той же час заявив, що "обов'язковою умовою остаточного голосування членів фракції за законопроект № 4105 є прийняття Верховною Радою і підписання президентом Закону про вибори народних депутатів України на пропорційній основі, внесеного депутатами-комуністами".

В той же час, представники фракції комуністичної партії не вважають своє голосування на підтримку змін Конституції за проектом Медведчука-Симоненка 24 грудня 2003 зрадою інтересів трудового народу.

Про це говориться у відкритому листі депутатів-комуністів до членів Соцпартії, поширеному у середу прес-службою партії.

Листа написано у відповідь на звернення групи народних депутатів від СПУ "до рядових членів Комуністичної партії України", в якому засуджувалась поведінка керівництва КПУ під час голосування змін до Конституції.

Комуністи висловлюють обурення діями соціалістів і називають звернення депутатів СПУ "продовженням тієї лінії, яку керівні діячі СПУ відверто проголосили ще під час минулих парламентських виборів" з метою "відібрати у Компартії України її електорат".

Вони зазначають, що тривалий час утримувалася від відповіді на "численні нападки на політику КПУ", і були змушені звернутися з листом лише після того, як "ще й ще раз переконалися в тому, що верхівка СПУ фактично закріпилася на антикомуністичній, відверто ворожій до нашої партії позиції".

Депутати-комуністи вважають, що у такий спосіб "лідери соціалістів намагаються виправдати те, що саме в момент, коли з'явилась реальна можливість змінити систему влади в Україні", за якої Кучма зосередив у своїх руках практично необмежені повноваження, соціалісти "опинилися в іншому таборі".

"Вони фактично відмовились від виробленої спільної позиції, опинилися в одному таборі з виразниками інтересів інших кримінально-олігархічних кланів і оскаженілими націонал-шовіністичними силами, способом дії яких є бешкет, погроми і провокації, нехтування закону, принципів суспільної моралі і людської гідності", – говориться в листі.

Комуністи нагадують, що над проектом № 4105, який "з провокаційною метою, як "доказ змови лідерів комуністів з кучмівським режимом", називають проектом Медведчука-Симоненка, працював і лідер соціалістів Олександр Мороз.

"Щодо самого порядку голосування, то він був обумовлений надзвичайною ситуацією, створеною нашистами, бютівцями і, на жаль, деякими депутатами-соціалістами. Зривати засідання і після цього звинувачувати тих, хто голосував у сесійній залі підняттям рук і підтвердив свою позицію особистим підписом, – це, як кажуть у народі, валити з хворої голови на здорову", – зазначають комуністи.

Вони також наголошують, що їх не все влаштовує в проекті змін Конституції Медведчука-Симоненка. "Ми б хотіли більш радикальних кроків – скасування взагалі інституту президентства як такого, ліквідації інституту державних адміністрацій і передачі їх функцій виконавчим комітетам Рад".

Однак, зазначають представники КПУ, "політика – мистецтво можливого. І якщо є шанс зробити перший крок на шляху до мети, то хіба було б розумним не використати його тільки через те, що цей крок готові – керуючись, звісно, своїми міркуваннями – зробити представники правлячого режиму?".

"Суттєвим є не те, хто вніс законопроект, а те, чи відповідає він нашим цілям, інтересам народу, завданням справжньої демократизації суспільного життя, створенню передумов для відвернення тоталітарної диктатури. На наш погляд, в цілому законопроект № 4105 цим цілям відповідає", – говориться в листі комуністів.

"Якщо перешкодою для його підтримки є положення про обрання президента України у 2004 році всенародним голосуванням строком на два роки і можливість обрання його на наступних виборах парламентом, то ці питання можна обговорити, знайти узгоджене рішення", – зазначають вони.

Водночас комуністи зауважують, що "всенародні вибори президента ще не гарантують обрання саме такого глави держави, якого хотіли б мати на цьому посту наші люди", згадуючи, що Кравчук і Кучма обиралися всенародно, а пізніше народ вимагав їхньої відставки.

Комуністи наголошують, що й надалі виступатимуть за "проведення реформи системи політичної влади на прийнятних для нас, для нашого народу засадах".

Вони також відзначають, що у зверненні лідера СПУ Мороза від 25 грудня 2003 не було антикомуністичних нападок, і наголошують на тому, що прагнення "відмовитись від реформи взагалі не співпадає з позицією фракції і не відповідає інтересам суспільства", що "вселяє певну надію".

Листа до СПУ підписали члени центрального комітету Компартії України, народні депутати України Александровська, Аніщук, Борщевський, Гінзбург, Гмиря, Грач, Гуренко, Дорогунцов, Крючков, Мигович, Мішура, Наливайко, Парубок, Шульга.


Читайте також:

Соціалісти вирішили розколоти КПУ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:10
Зеленський: Нагальні пріоритети – зрив будь-яких наступальних дій РФ
22:48
фотоУ Черкасах пожежна машина налетіла на тролейбус: двоє людей потрапили до лікарні
22:34
Верховний Суд роз’яснив, коли ухилення від мобілізації не карається законом
22:28
Вироблені в Україні супутникові системи можуть опинятися у російської армії – розслідування "Слідство Інфо"
22:01
Зеленський підписав укази про призначення 116 суддів
21:32
Топгенерал НАТО щодо просування росіян: Прогрес обмежений, Україна ще може перемогти
21:30
Ворог прорвався у Красногорівку, але ЗСУ заблокували штурмові групи – "Хортиця"
21:16
Шольц порівняв НАТО з героями роману Дюма: Всі за одного, один за всіх
21:01
"Укренерго" про наслідки атаки: імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит
20:57
Захарова погрожує Лондону "жорсткою" реакцією у відповідь на видворення військового аташе
Усі новини...
Реклама: