Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці не вірять, що "Аль Каїда " купувала ядерну зброю в України

Четвер, 12 лютого 2004, 09:48
Державний Департамент США заявив, що не вірить у достовірність інформації про те, що "Аль Каїда" могла придбати зброю в України.

Своє скептичне ставлення до публікації газети "Аль Хаят" також висловив заступник директора дослідницького Центру з проблем нерозповсюдження ядерної зброї Леонард Спектор в коментарі Радіо Свобода.

Спектор стверджує, що "Аль Каїда" не має доступу до ядерної зброї і навряд чи здатна її виробити. Тому він вважає неправдоподібною інформацію про продаж українськими вченими ядерної зброї "Аль Каїді."

На його думку, Україна позбулася свого ядерного арсеналу ще до 96 року. Він також сумнівається, що публікацією в газеті "Аль Хаят" терористи хотіли налякати Вашингтон.

"Ми чули схожі повідомлення і раніше, як наприклад про нестачу 50 ядерних бомб у російському арсеналі. І вони ніколи не підтверджувалися. Щодо "Аль Каїди" – вони мають бути достатньо розумними для того, щоб усвідомити, що такого типу повідомлення не викликають довіри. Тому, якщо вони хотіли запустити качку, щоб настрашити нас, то вони б це зробили набагато краще", - говорить Спектор.

Сепктор також відкидає можливість отримання терористами критично важливих теоретичних розробок про побудову ядерної зброї від українських вчених.

"Наскільки я знаю, головна робота з розробки ядерної зброї відбувалася у Росії. Українські вчені займалися здебільшого розробкою ракет, але не ядерною зброєю. Можливо, в Україні і є вчені, які отримали підготовку з ядерної фізики, і вони можуть надати якісь консультації. Однак я не думаю, що ключові вчені знаходилися в Україні", - зазначив він.

Американський експерт, водночас, зазначає, що наявність у терористів "брудної бомби" цілком можлива.

"Брудна бомба – це коли ви поширюєте радіоактивні речовини для ураження частини міста чи якогось публічного місця. Це – набагато реалістичніша загроза", - зазначив Спектор.

"У нас є документи, знайдені в Афганістані, які підтверджують зацікавлення "Аль Каїди" у брудній бомбі. Нам також відомо, що матеріали для її виготовлення можна здобути на чорному ринку, тому я думаю, що брудна бомба становить реальну загрозу", - повідомив він.

Використання терористами "брудної бомби," за словами Спектора, можна очікувати вже будь-коли.

Як відомо, арабська газета "Аль Хаят" оприлюднила у середу нові подробиці зустрічі, яка нібито мала місце між українськими вченими та представниками терористичної організації "Аль Каїда" в афганському місті Кандагар у 1998 році.

Газета пише, що під час зустрічі українці передали "Аль Каїді" ядерну зброю у вигляді "брудної бомби," яку терористи планують використати проти США. В останньому числі, газета згадує про посередника цієї угоди на ім'я Віктор і зазначає, що американська сторона знає про зустріч, але досі зберігає її у таємниці.

В той же час МЗС України спростував звинувачення арабської газети.



Читайте також:

НОВА СТАТТЯ В "АЛЬ ХАЯТ": США ЗНАЛИ, ЩО "АЛЬ КАЇДА" КУПИЛА УКРАЇНСЬКУ ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

Україна не продавала бомби "Аль Каїді", а стала жертвою чужого PR?

МЗС заперечує, що Україна продавала ядерну зброю "Аль Каїді"

УКРАЇНА ПРОДАВАЛА ЯДЕРНУ ЗБРОЮ "АЛЬ КАЇДІ"

БУШ НАПИСАВ КУЧМІ ПРО ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

Як Україна "продавала" ядерну зброю "Аль Каїді"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування