Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спадкоємець має забезпечити президенту спокійну старість

Середа, 25 лютого 2004, 14:07
Український прем'єр Янукович вважається найперспективнішим кандидатом у президенти від урядового табору / "Людина довіри"

Ознаки того, що український президент Леонід Кучма оголосить своїм спадкоємцем на майбутніх президентських виборах прем'єра Віктора Януковича, множаться. Не лише внутрішня роз'єднаність затьмарює виборчі перспективи опозиції, але вона боїться також "брудної" передвиборної боротьби.

Для першого президента України питання про гідного кандидата на посаду нового глави територіально найбільшої в Європі держави вже вирішене. Екс-президент Леонід Кравчук закликав минулого тижня до того, що урядові партії повинні зосередитися на прем'єрові Вікторі Януковичі як кандидаті в президенти на осінніх виборах. Останній достатньо підтвердив свої здібності і як губернатор Донецької області, і як глава уряду.

Щоправда, президент Леонід Кучма, який має піти зі своєї посади, ще не визначився зі спадкоємцем. Однак ознаки того, що "вірний пес" із Донецька як кандидат від могутнього олігархічного клану країни позмагається з Віктором Ющенком за місце у київському президентському палаці, дедалі множаться.

Минулого літа здавалося, що чинному прем'єрові, який керує урядом з кінця 2002 року, лишилися лічені дні. Але фаворит донецької індустрії – олігарх Рінат Ахметов – зміг зміцнити своє положення у київських джунглях інтриг по відношенню до впливового шефа президентської адміністрації Віктора Медведчука.

У таборі урядових партій прем'єр є єдиним кандидатом, котрий мав би реальні шанси принаймні вийти у другий тур з екс-прем'єром Ющенком, який є лідером соціологічних опитуваннях народу.

Після комуністів у бійку за зміни до Конституції на боці уряду включилися, врешті-решт, і соціалісти. Надії на успіх опозиції зменшуються через її розколотість. "Не виключено", що прем'єр міг би стати президентом навіть за умови чесних виборів – повідомляє один західний дипломат, говорячи про зростаючі сумніви щодо дієвості опозиції.

Для жодної людини в Україні вибори не є такими важливими, як для глави держави, каже Сергій Кисельов, репортер радіо "Свобода": "Кучма хоче бути впевненим у власній безпеці від розслідувань, хоче своїм наступником бачити довірену людину".

Газета "Kyiv Post" пише про взагалі найважливіший рік в історії незалежної України: "Можновладці борються не лише за свої посади, але також і за власне існування, щоб уникнути тюрми або примусової еміграції".

Відколи Кучма під тиском Заходу на початку місяця заявив про свою відмову від балотування на виборах, його команда при владі докладає зусиль, аби ще більше ослабити суттєво відрізану від медіа опозицію, поки в хід підуть урни для голосування.

Через нібито ухиляння від сплати податків фінансові служби ведуть зараз посилені розслідування проти підприємців, котрі фінансують виборчий блок "Наша Україна" Ющенка. Приватне радіо "Довіра", котре роками транслювало програми радіо "Свобода" на УКВ, нещодавно припинило передачі останнього під приводом, шитим білими нитками.

Перше уявлення про те, як могла би виглядати наступна виборча кампанія, Ющенко отримав минулої осені, коли найняті "антидемонстранти" перешкодили проведенню "Нашою Україною" деяких запланованих нею заходів на сході та півночі країни.

"Це найкращий час для України розпрощатися з корупцією і цензурою, – вимагає Ющенко посиленого тиску Заходу на Київ, щоб гарантувати чесні вибори. – Режим боїться й реагує лишень на одну річ: реакцію Заходу на те, що тут відбувається".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування