Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Одеса-Броди" запрацює на Європу завдяки Бушу і Саакашвілі?

Четвер, 5 лютого 2004, 19:36
Німецький політолог Александер Рар вважає, що рішення українського Кабміну про використання "Одеса-Броди" у напрямку Європи прийнято в зв'язку з подіями на Кавказі.

"У Грузії й в Азербайджані з'явилися нові уряди. У Грузії зроблена революція, що мала, так сказати, ефект бомби на все те, що ми за останній місяць спостерігали на Південному Кавказу", - сказав Рар у коментарі "Громадському радіо".

"Я думаю, що зараз американці серйозно б'ються за Південний Кавказ, вони будуть відновлювати і зміцнювати ГУУАМ, вони в цьому зараз крупно зацікавлені. Починається нове суперництво або нова велика гра за нафту проти Росії", - відзначив Рар.

На його думку, Росія "загрузла в якомусь такому новому російському нафтовому перерозподілі – є занепокоєння з боку нафтових компаній, і представники ТНК просто настільки обережничають, що її позиції навіть на українському ринку зараз ослабли", - додав Рар.

На питання, чи готові європейці використовувати трубопровід уже зараз, Рар відзначив, що ЄС буде "повільно реагувати" на рішення Кабміну.

"Головне питання, що існує в нашій дискусії: "Кому потрібна ця каспійська нафта, що буде прокачана через трубопровід "Одеса-Броди". Адже не забудемо, що все-таки незабаром буде вибудований нафтопровід з Баку в Джейхан, гігантський провід, куди буде йти головна нафта. Поки Росія качає нафту на захід".

"Зараз, я думаю, що стосується нафти, то дійсно усі в очікуванні, що буде з Іраком. Тому я думаю, що швидкої нафти для України тут усе-таки не буде. Але згодом, я думаю, якщо нафтопровід дійсно запрацює, Україна зробить великий стратегічний крок убік ЄС", - відзначив Рар.

У той же час Рар сказав, що головні проблеми у відносинах України з ЄС не зв'язані з нафтою.

На питання, чи був тиск європейських урядів на Кабмін для ухвалення рішення на користь Європи, Рар сказав: "Якщо таке рішення прийняте було українським урядом, то скоріше тиск, як я б сказав би, йшов з боку Америки".

Як відомо, напередодні Кабмін прийняв однозначне рішення про використання "Одеса-Броди" у європейському напрямку.

Читайте також:

Янукович готовий допомогти ТНК, але не за рахунок "Одеса – Броди"

"Одеса – Броди" запрацює через 2 місяці, щоб заробити $8 млн

ТНК має намір і далі просувати ідеї реверсу "Одеса - Броди"

США і Польща раді, що не буде реверсу

КАБМІН УХВАЛИВ РІШЕННЯ ПРО ПРЯМЕ ВИКОРИСТАННЯ "ОДЕСА-БРОДИ". ОДНОГОЛОСНО


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування