Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий російський уряд буде сильніше тиснути на Україну

Середа, 10 березня 2004, 11:00
Тиск Росії на України після затвердження там нового уряду зростатиме. Таку думку висловили експерти в інтерв'ю Радіо "Свобода", коментуючи зокрема призначення прем'єр-міністра Михайла Фрадкова та міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Колишній посол України в Росії Володимир Крижанівський не виключає, що Москва буде проводити жорсткіший курс.

"Все-таки Іванов уже давно увійшов у роль, він став міністром закордонних справ ще при Єльцині. А Сергій Лавров, який біля восьми років був представником в ООН, йому, зрозуміло, доведеться бути дуже й дуже уважним до точки зору президента і, в першу чергу, він повинен показати, що виконує волю Путіна", – сказав екс-посол.

"Все буде мінятися тільки в бік більш жорсткої позиції щодо України", – наголосив він.

"Тому що фігури, які могли хоч трошки бути більш вільними у своїй поведінці (це Касьянов і Іванов), пішли. Хоча, зрозуміло, останні півтора-два роки Путін повністю відмежував Касьянова від стосунків з Україною. Тому ніякого покращення не треба чекати", – зазначив Крижанівський.

Народний депутат Геннадій Удовенко, який певний час працював поруч з Сергієм Лавровим у Нью-Йорку як голова української місії при ООН і міністр закордонних справ, зазначив, що новий голова російського МЗС – це "передовсім висококваліфікований дипломат".

Водночас Удовенко згадав, як Україна й Росія ділили приміщення ООН після розвалу Радянського Союзу.

"Їх страшенно обурювало рішення України подати в нью-йоркський суд. Представництва України, Росії й Білорусі розташовані в одному будинку, на 67-мій вулиці", – розповів Удовенко.

"І ми були в свій час готові подати в нью-йоркський суд для того, щоб відсудити частку будинку, яка належить Україні. Лавров у тих питаннях помірковану позицію займав і весь час шукав компромісу, так що тут це можна розглядати як позитив. Але Росія завжди відстоювала свої інтереси", – зазначив депутат.

На думку експертів, для України важливе значення має постать нового російського прем‘єра Михаіла Фрадкова, який раніше представляв інтереси Росії при Європейському Союзі.

"Фігура нового прем‘єр-міністра Росії Фрадкова має засвідчити нову політику Росії щодо Європи і в цій політиці, з точки зору Росії, чільне місце займає Україна", – зазначив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Основна гра полягає в тому, щоб Україна увійшла не до Європейського Союзу, а до "великої Європи," яку Росія хоче створити на базі взаємодії між східним економічним центром, ключову роль у якому грає Росія, і Європейським Союзом", – сказав він.

"Ось чому нова європейська політика напряму буде впливати на темпи, стан, курс європейської інтеграції України. Російська політика така: спочатку ЄЕП, потім єдиний економічний простір єдиної Європи, який формується на базі колективного вступу країн ЄЕПу в СОТ. Тому зараз буде потужна гра, щоб Україна, Росія, Білорусь і Казахстан колективно вступили в Світову організацію торгівлі", – додав Карасьов.

Як відомо, 9 березня було оголошено новий склад уряду РФ. За словами Володимира Путіна новий уряд, сформований за п‘ять днів до президентських виборів, "буде ефективнішим". У складі нового уряду 17 міністрів, раніше було 30.

Читайте також:

У Росії новий глава МЗС – Лавров


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...