Васильєв обурений тим, як хитро Турчинов і Хмара захистили самі себе

Субота, 27 березня 2004, 13:33
Повернення подання на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів Турчинова та Хмари Генпрокуратура розцінює як прояву корпоративних інтересів депутатів і порушення норм Конституції.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Генпрокуратури, поширеному в суботу.

Генпрокуратура зазначає, що у Конституції записано, що згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів повинна давати Верховна Рада. "Але ж чому в даному випадку за всю Верховну Раду розписалися лише 11 членів комітету з питань Регламенту, в тому числі й Турчинов, і Хмара, які входять до складу цього комітету!" – ідеться у коментарі.

"Чим же аргументують своє рішення члени комітету? Тим, що процедура притягнення народного депутата до відповідальності має бути виписана у Законі про Регламент Верховної Ради. А він досі не прийнятий! То чому цього закону досі немає?" – говориться в коментарі.

Генпрокуратура вважає, що це питання саме до членів комітету з питань Регламенту. "З ухваленого ними рішення виходить, що на сьогодні жодного народного депутата України взагалі не можна притягти до кримінальної відповідальності. А значить, у нашій країні кожен, хто отримує мандат депутата, автоматично стає неосудним?" – зазначається у коментарі прес-служби Генпрокуратури.

Вона також наводить слова самого генпрокурора Геннадія Васильєва: "Якщо сьогодні народні депутати дозволяють собі вчиняти фізичну розправу над людьми, в даному випадку над працівниками слідчого ізолятора, зривати з них погони, бити, а члени парламентського комітету стверджують, що ці дії не заслуговують на правову оцінку, то де ж межа?"

"Що ще можна безкарно чинити народним обранцям? Можливо, завтра будуть виправдовуватися ще більш серйозні злочини? Може, члени парламентського комітету взагалі визначать у якій частині Кримінальний кодекс може застосовуватися щодо народних обранців, а в якій діє лише стосовно простих громадян нашої держави?" – додав Васильєв.

Як відомо, спікер Володимир Литвин повернув до Генпрокуратури подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та затримання депутатів Турчинова і Хмари (БЮТ).

Литвин сказав, що керувався рішенням регламентного комітету, що рекомендував повернути подання Генпрокуратурі. Крім того, за словами спікера, у парламенті не зареєстровані проекти постанов, що пропонували б розглянути це питання в сесійній залі.

Подання пов'язане з діями депутатів у Лук'янівському СІЗО. Прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу за фактом протиправних дій групи народних депутатів під керівництвом Юлії Тимошенко, що відбувалися 20-21 червня 2003 року в Лук'янівському СІЗО.

Заступник генпрокурора Віктор Шокін тоді повідомив, що депутати проникли на територію й у приміщення СІЗО, де "не тільки ображали, але і завдали тілесних ушкоджень" деяким працівникам СІЗО.

Читайте також:

ЛИТВИН НЕ ВІДДАВ ВАСИЛЬЄВУ ТУРЧИНОВА І ХМАРУ

Литвин буде захищати опозиціонерів від намірів Васильєва їх заарештувати

Васильєв направив подання на Турчинова і Хмару?



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування