Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На виборах у Ромнах влада порушила все, що могла

Понеділок, 29 березня 2004, 14:30
Вибори міського голови міста Ромни Сумської області 28 березня 2004 року супроводжувалися грубими порушеннями на всіх етапах кампанії, відбувалися в умовах адміністративного втручання у виборчий процес з боку районної та обласної виконавчої влади.

Про це говориться в прес-релізі Комітету виборців України, котрий у рамках коаліції "Новий вибір – 2004" здійснював комплексний моніторинг передвиборчої кампанії та спостереження в день голосування і підрахунку голосів.

Основним порушенням принципу вільних і конкурентних виборів, на думку КВУ, стало зняття з реєстрації кандидата на пост міського голови Ромен Олексія Біловола.

КВУ вважає, що причина, через яку Зарічний районний суд зобов‘язав територіальну виборчу комісію скасувати рішення про реєстрацію Біловола, була несуттєвою і не могла бути вплинути на результат виборів.

На думку КВУ, "зняття кандидатів з реєстрації на виборах до різних органів влади і в різних регіонах набуло ознак загрозливої тенденції, що перетворює виборчі процеси в Україні на фарс і позбавляє багатьох виборців права на волевиявлення".

Велика кількість порушень відзначається і у спільному прес-релізі Коаліції громадських організацій "Свобода вибору", громадської організації "ФРІ" та журналу "Правозахисник", які також спостерігали за виборами міського голови у Ромнах.

Як зазначають спостерігачі, під час виборів міського голови Ромен 28 березня 2004 р. дільниці, на яких були присутні представники ЗМІ, продемонстрували дані, абсолютно відмінні від дільниць, де не проводилося офіційне спостереження. Ці дані відрізняються більш ніж на 100% за багатьма показниками.

Так, на одній з виборчих дільниць за даними спостерігачів, з 1410 виборців участь у виборах взяли 42% виборців (604). 43% (259) виборців проголосували проти всіх, 39% (234) – за Калашника, 5% (33) – за Соколова, 13% (77) бюлетенів було визнано недійсними.

Натомість за даними територіальної виборчої комісії із 38669 внесених у списки виборців у голосуванні взяли участь 57% (22092) виборців, з яких за Калашника голоси віддали 45,6% (10271), а за Соколова – 18% (3971). Жодного з двох кандидатів не підтримали 23,6% (5214) виборців, і недійсними було визнано 11,9% (2619) бюлетенів.

Окрім цього, в цілій низці установ у день виборів висіла агітація за кандидата Калашника.

При цьому сам Калашник узяв участь у виборах до Роменської районної ради народних депутатів по виборчому округу с. Сулимівка 11 січня 2004 року, будучи вже тоді головою РДА та в.о. міського голови. Причому ці вибори відбулися вже після проголошення виборів міського голови м. Ромни.

Тоді "при загальній кількості виборців 610 чоловік, – зазначається в повідомленні, – участь у голосуванні взяли 579, з яких 571 проголосували "за", 8 – "проти". Недійсних бюлетенів не було". Тобто, при загальній явці 95% за кандидата – голову Роменської РДА Калашника було віддано 99% голосів.

"Таким чином, – робиться підсумок у прес-релізі, – Калашник (балотуючись до Роменської райради) провів репетицію виборів міського голови 28 березня, пішовши на них в статусі одночасно голови РДА, в.о. міського голови та ще й депутата районної ради від с. Сулимівка".

Серед порушень спостерігачі називають також видачу більше ніж одного бюлетеня, голосування без пред'явлення паспорта, порушення порядку підрахунку результатів, неоголошення результатів виборів шляхом вивішування протоколу.

"Особливе занепокоєння" спостерігачів викликали також недотримання строків інформування населення та суб'єктів виборчого процесу про перебіг виборчої кампанії, порушення прав представників ЗМІ, непроведення засідання територіальної виборчої комісії у день виборів, формування ДВК без залучення учасників виборчого процесу, позбавлення учасників виборчого процесу можливості звернутися до суду по захист прав у результаті перенесення суду в іншу адміністративно-територіальну одиницю тощо.

Зокрема, як зазначається у прес-релізі, дільничні виборчі комісії з виборів міського голови були сформовані ще до завершення прийому документів від осередків політичних партій та громадських організацій щодо реєстрації їх як суб'єктів виборчого процесу.

Як відомо, на виборах міського голови міста Ромни Сумської області 28 березня 2004 року із результатом 46% переміг голова Роменської райдержадміністрації та в.о. Роменського міського голови Микола Калашник.

За єдиного суперника Калашника, першого заступника голови Сумської ОДА Миколу Соколова, проголосувало 18% виборців.

Як повідомляла "УП", підтримуваного опозиційними силами члена СПУ Олексія Біловола ТВК за рішенням суду зняла з реєстрації за день до виборів.


Читайте також:

У РОМНАХ ЗНЯЛИ ЄДИНОГО КАНДИДАТА ВІД ОПОЗИЦІЇ

Щербань хоче зняти соціаліста – кандидата на мера Ромен?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування