Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закон про вибори віддали комісії, попри опір БЮТ і "Нашої України"

Середа, 3 березня 2004, 12:45
Верховна Рада України прийняла постанову, якою конституційній комісії парламенту доручається доробити законопроекти про вибори народних депутатів на пропорційній основі, вибори в органи місцевого самоврядування, вибори президента України.

У середу за цю постанову проголосували 277 народних депутати, проти – 20 з 411, що зареєструвалися для голосування, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідно до постанови, тимчасова спеціальна комісія парламенту по роботі над законопроектами про внесення змін у Конституцію (створена 26 грудня 2002 року) визнається головною по роботі над законопроектами про вибори народних депутатів на пропорційній основі, вибори в органи місцевого самоврядування, вибори президента України, призначення виборів президента в жовтні 2004 року.

Комісія також визнається головною по визначенню порядку розгляду парламентом законопроекту про політреформу (№4105), внесенню змін у регламент і інші законодавчі акти щодо забезпечення роботи Верховної Ради під час пленарних засідань і посилення відповідальності народних депутатів за порушення норм регламенту.

Ця комісія буде допрацьовувати законопроекти про президента України, про Кабінет міністрів, про всеукраїнський референдум, про формування державного реєстру виборців України зміни до закону про Центральну виборчу комісію.

Після поновлення роботи парламенту після перерви член фракції "Наша Україна" Роман Зварич повідомив, що перерву на вимогу фракцій "Наша Україна" і блоку Юлії Тимошенко було оголошено у зв'язку з інформацією про проведення голосування в середу по проекту цієї постанови.

Депутат нагадав, що в регламенті парламенту чітко визначені питання, з яких Верховна Рада може проводити голосування в середу (це питання ратифікації угод). За його словами, щоб проголосувати інші питання, необхідно внести зміни в регламент, і до кінця пленарного засідання в середу (14.00) це вже неможливо зробити.

Зварич підкреслив, що опозиційні сили не допустять проведення "такої авантюри" і будуть застосовувати всі можливі методи для цього.

У свою чергу перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк підкреслив, що за вимогою 10 фракцій це питання виноситься на голосування в середу.

Він також підкреслив, що для проведення голосування з цього документа досить прийняти рішення провести таке голосування.

Пропозицію провести голосування по проекту постанови підтримали 264 народних депутати. Депутати не підтримали пропозицію про неприйнятність прийняття цієї постанови (підтримали 116 народних депутатів з необхідних 226).

В той же час лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко заявляє, що спротив ухваленню закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі чиниться для того, аби не допустити проведення політичної реформи.

В інтерв`ю УНІАН він сказав, що "виходячи з нашої позиції, "нашисти" і "бютівці" та деякі інші політикани намагаються все зробити в організаційному плані, щоб не допустити прийняття закону про вибори на пропорційній основі і таким чином не дати можливості ухвалити зміни до Конституції".

При цьому Симоненко нагадав, що позиція комуністів полягає у голосуванні за зміни до Конституції лише після того, як пропорційний закон про вибори буде ухвалений і підписаний президентом.

Водночас він висловив сподівання, що у четвер, 4 березня депутати матимуть можливість ухвалити в цілому законопроект про вибори депутатів.

Симоненко не думає, що парламент поспішає з ухваленням цього документа: "Ми не вперше стикаємось з цією проблемою. У минулому скликанні все робилось для того, щоб затягнути ухвалення пропорційного закону про вибори до початку виборчої кампанії, щоб його провалити".

Тому комуністи вважають, сказав їх лідер, що зараз необхідно ухвалювати цей документ і готуватись до виборчої парламентської кампанії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування