Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Свій Тулуб ближче до тіла

Вівторок, 13 квітня 2004, 21:17
"Леонид Данилович, Вы – наш батька,
а мы, шахтеры – Ваши дети."

Із звернення Сергія Тулуба до
президента Кучми
перед виборами 1999 року
під час відвідин Донецька.



Конкурс на міністра палива та енергетики, якому буде доручено відкривати рота під фонограму наказів Кучми, Януковича й Клюєва, закінчився призначенням на цю посаду Сергія Тулуба. Він повертається на посаду, яку залишив у 2000 після постійних скандалів із тодішнім своїм куратором Юлією Тимошенко.

Новий-старий керівник МінПЕК Сергій Тулуб – колишній заступник Януковича у Донецькій обласній адміністрації у середині 1990-х. Так само, до речі, заступником Януковича був Клюєв. Такий собі донецькій тріумвірат на чолі енергетичної галузі.

Сама по собі посада міністра мало чого варта, і саме тому, щоб не втрачати вплив на енергетику, Тулубу залишили посаду керівника "Енергоатому".

Може, саме тому і Тулуб, і Бойко навіть делікатно противилися своєму можливому призначенню. Деякий час як компромісна фігура навіть розглядалася кандидатура ще одного екс-міністра – Шеберстова.

Але все-таки донецьким краще мати у цьому секторі Тулуба, який їм більш близький, ніж інші двоє. Хоча Тулуба так само можна назвати людиною Кучми, Марчука і навіть Суркіса.

 
 
Так, політолог Кость Бондаренко називає Тулуба компромісною фігурою, яка змогла задовольнити різні сили. Говорячи про те, що новопризначений міністр усе ж є вихідцем із донецького регіону, політолог зазначив, що в цьому випадку місце народження не є визначальним.

"У даному випадку міністр є не класичним донецьким, і якщо пошукати у пресі за минулі роки, то можна знайти досить негативні відгуки Віктора Януковича щодо фігури Тулуба. Просто існує міф про монолітність донецького середовища, хоча насправді це не зовсім так", – зазначив політолог у коментарі "Українській правді".

"Тулуб – це певна компромісна фігура, яка влаштовуватиме і Київ, і Москву, оскільки він, як відомо, мав досить тісні стосунки з багатьма російськими енергокомпаніями", – зауважив Бондаренко.

В той же час він не став прогнозувати стрімкої експансії російських фірм на український енергоринок, наголосивши, що це станеться лише за умови, якщо цього бажатиме президент Кучма.

За словами політолога, Тулуб буде максимально звіряти свої дії з президентом, а потім із Януковичем і Клюєвим. Він також відзначив, що від віце-прем'єра з ПЕК залежатиме, чи знайдуть міністри спільну мову і чи підуть на поступки.

На запитання про досить прихильне ставлення Кучми до Тулуба Бондаренко зауважив, що президент завжди досить добре ставиться до всіх енергетичних міністрів, але потім швидко в них розчаровується.

Він також припустив, що Тулуб не довго суміщатиме дві посади – міністра та керівника "Енергоатому". Хоча в уряді є вже приклад Кірпи, який одночасно очолює міністерство і є керівником "Укрзалізниці".

Політолог Віктор Небоженко із призначення Тулуба робить висновок, що "лава запасних, кадровий депозитарій" президента Кучми дуже обмежений.

Другий висновок політолога – що призначення Тулуба свідчить про те, що "тендітний баланс між основними промислово-фінансовими групами й інтересами олігархів ніхто не хоче порушувати перед загрозою катастрофи політреформи і перед президентськими виборами".

"Іншими словами, це – компромісна фігура, що не вирішила конфлікт усередині Кабміну, скоріше, це перехідна фігура, що протримається до кінця президентської кампанії. Не думаю, що Тулуб, який глибоко загруз у проблемах атомної енергетики, буде радий, що йому підкинули вкрай небезпечні проблеми вугільної промисловості", – відзначив політолог.

Він назвав призначення нового міністра компромісом між Януковичем і Кучмою.

На питання, чому Кучма не призначив Бойка, якого називали головним претендентом після звільнення Єрмілова, Небоженко відзначив, що той сам не пішов би керувати.

"У Тулуба є досвід роботи із шахтарями, а для Бойка це був би новий вид діяльності, він не утримав би НАК і не справився б із міністерством. Тому виник знову Тулуб як фігура, що дозволяє не робити кардинальних змін у розстановці сил", – відзначив політолог.

За словами Небоженка, виникнення Тулуба в Кабміні "не дає можливості прогнозувати долю Кабміну Януковича".

"Повинен бути ще один рух Кучми, що визначить подальший розвиток ситуації. Якби зараз прийшла нова людина, то означало б, що Кучма очищає Кабмін від донецьких, і це був би негативний сигнал Януковичу. А тепер усе залишається на своїх місцях", – додав він.

Юлія Тимошенко, будучи віце-прем'єром із питань ПЕК у 2000 році, активно боролася з Тулубом – тогочасним міністром палива та енергетики. Свого домоглася – в середині року він пішов із посади.

Зараз, коментуючи друге призначення Тулуба, Тимошенко сміялася. "Це уже криза жанру", – зазначила вона.

"Тулуб – найкраща людина, якщо потрібно заробити тіньові кошти на вибори для кандидата від влади. Але він – найгірший варіант для підприємств ПЕК", – сказала вона в коментарі "УП".

"Всі неефективні процеси, які започатковувалися у ПЕК, то їх автором був Тулуб. Все, що він зробив у комплексі, потім призвело до краху".

На думку Тимошенко, Тулуб є креатурою не донецьких, а президента Кучми.

"У Міністерстві палива та енергетики не залишилося чим керувати після створення Національної енергетичної компанії, яку очолив Олег Дубина. Після такого реформування у МінПЕК залишилася лише вугільна промисловість", – прокоментував прихід Тулуба член парламентського комітету з ПЕК Микола Рудьковський (СПУ).

На його думку, "логічно", що на посаду міністра призначають Тулуба, який уже керував Мінвуглепромом в уряді Пустовойтенка.

"У вугільній галузі Тулуб достатньо компетентна людина, але я не певен, що він продовжить реформи, початі Єрміловим, які б могли зробити галузь більш прозорою", – зазначив Рудьковський.

Читайте також:

Тулуб став міністром, бо тільки він влаштував і Кучму, і Януковича

МІНІСТРОМ ПЕК СТАВ ТУЛУБ

Єрмілова звільнено. На його місце йде Бойко?



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування